תורה ומדע

איך שיכפלו את הכבשה דולי שיש לה נשמה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. ישנו דבר שמאוד מציק לי ואני לא מבין אותו. אומרים שאת האדם בחיים אי אפשר ליצור כי הוא צריך גם נשמה אבל אני לא מבין איך שכפלו את הכבשה דולי הרי גם לחיות יש נשמה

תשובה

שלום וברכה

השיבוט בני אדם הוא עדיין דבר שלא היה, ובאופן תיאורטי באם יהיה מצב של שיבוט בן אדם יתכן שיכנס באדם המשובט חלק מהנשמה של זה ששובט ממנו, בין כך המצב הוא שכמה וכמה בני אדם מרכיבים נשמה אחת [לפי המבואר בספרים הק` הרי שתמיד ישנם שש מאות אלף נשמות ישראל]. לגבי רוחות של בעלי חיים בוודאי שיתכן התחלקות רוח לשני יצורים. והדברים אינם פשוטים כלל, ולדעת כמה פוסקים שדנו בזה על הצד התיאורטי הטילו ספק ביהדותו של אדם המשובט מתא יהודי ולכן כל הנושא הזה מאוד מעורפל, וצריך עיון רחב.

וראוי לציון שאלו שדנו בכך מהצד ההלכתי, הציעו שלש עשרה! אפשרויות להגדרה ההלכתית של זה האדם המשובט, ואציין קצת מהם.

א. שהוא בן של זה שממנו שיבטו אותו.

ב. שהוא אח שלו.

ג. שהוא זה בעצמו.

ד. שהוא אדם זר שאינו קרוב לו.

ה. שהוא אף מוגדר כלא יהודי.

ו. שהוא אף לא מוגדר כ`בן אדם`. וכו` וכו`. והאמת, שלולי הסוגיה ההלכתית המעניינת שבדבר חבל לבלות את הזמן על דברים שלא היו ולא נבראו. בהצלחה - מנשה ישראל