שאל את הרב - כללי

מי זה היצר הרע ומי זה היצר הטוב?

  • כ"ב אלול התשע"ה

שאלה

שלום וברכה, הבנתי שאני האמיתי זה הנשמה. האם היצר הרע והיצר הטוב הם ישויות נפרדות ממני שעוזרות או מחבלות לי (הנשמה)? או שהיצר הטוב או הרע הם בכלל אני בעצמי? תודה רבה!

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

כפי מה שהבנתי, המילה "יצר" פירושו "משיכה". נמצא שה"יצרים" הם תיאור של המשיכות השונות שמרגישה הנשמה בהיותה בעולם הזה.

היצר לטוב, היינו המשיכה שמרגישה הנשמה להתקרב לנקודת הטוב, שהיא נקודת האיזון שבכל מצב; והיצר לרע, היינו המשיכה שמרגישה הנשמה להתקרב לצד הרע, שהוא אחד מן הצדדים הקיצוניים  שבכל מצב - וכמו שמגדיר הרמב"ם "טוב" ורע" בתחילת פרק ד' בשמונה פרקים.

בברכה,

רב נחום