כנפי יונה

  • ו' אלול התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, קראנו עם ילדיי את הסיפור על הצדיק אלישע שחי בארץ בימי הרומאים. באותה תקופה אסרו על היהודים להניח תפילין (אחרי החורבן?) והוא עבר על איסור זה. חייל רומאי "תפס אותו על חם". אלישע הוריד את התפילין והחל לברוח ממנו. החייל הצעיר השיגהו וכאשר דרש מאלישע להראות מה בידיו, נדהם לראות כי אלו היו כנפי יונה. הילדים מתעניינים- איך זה יכול להיות? נס? מדוע דווקא כנפי יונה? מה הקשר בין תפילין לכנפי יונה? נורא מוזר נראה לנו סיפור זה. נשמח אם תוכל מעט להבהירו עבורנו. תודה רבה ושבת שלום!

תשובה

שלום וברכה

ברור שמדובר בנס גדול. מבואר בגמרא שהוא אמר זאת משום שנמשלו כנסת ישראל ליונה שנאמר כנפי יונה נחפה בכסף וגו' מה יונה כנפיה מגינות עליה אף ישראל מצות מגינות עליהן וברש"י שם כנפי יונה - , מפני שהתפילין הם מצות והם מגינין לישראל והויא להם ככנפים ליונה, שעם ישראל  נמשלת ליונה והמצות ככנפים: כנפי היונה (נוצות) מגינות עליה - מן הצנה, ומכל עוף ואדם הבא עליה היא נלחמת ומכה בראש גפיה, מה שאין כן בשאר עופות:

בהצלחה,