תפילה וברכות

משמעות והשפעת שיר / קטע מהתפילה "אנא בכוח..."

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

הרב שלום. בתקופה האחרונה שאנו אומרים שרים (בין בערב שבת בין בקריאת שמע על המיטה או בספירת העומר) את המילים "אנא בכוח, גדלת ימינך, תתיר צרורה..." אני מרגיש שאלו לא סתם מילם, אלו מילים שיש בהם הרבה הרבה עוצמה. הרגשה שרוצה לצאת החוצה מתוך הלב מילים לו גורמות לי אף להוריד דמעות. ברצוני לדעת מהיכן מקור המילים שנית מהם משמעותם בתפילה, ביהדות בכלל ומדוע אומרים אותם רק במקומות ספציפיים כמו בקבלת שבת, ספירת העומר וקריאת שמע על המיטה,והאם יש עוד מקומו תודה אריאל

תשובה

השמות הללו היוצאות מראשי המילים בתפילת אנא בכח: אבגיתץ, קרעשטן, נגדיכש, חקבטנע, שקוצית, מיוחדים למעבר בין עולמות תחתונים לעולמות עליונים יותר. ולכן תקנו לומר זאת עם כניסת שבת כשכל העולמות והנפשות עולות מדריגה.

כך גם תועיל התפילה להעלאת הנשמה בעת השינה, ולכן אומרים זאת בקריאת שמע שעל המיטה.

וכך גם במהלך ימי העומר כשהעולמות מתעלים יותר ויותר עד חג השבועות, אומרים תפילה זאת מדי ערב במהלך ספירת העומר, וההתקדמות במעלה הסולם של שבעת הספירות.

ישנן תפילות נוספות המבוססות על אותם ראשי תיבות, אולם ביותר התקבלה התפילה של אנא בכח, מאחר ותוקן על ידי רבי נחוניא בן הקנה שהיה בזמן התנאים לפני כאלפיים שנה.

בהצלחה - מנשה ישראל