תפילה וברכות

למה מצביעים בשעת הגבהת ספר התורה?

  • א' אלול התשע"ה

שאלה

שלום רב!

הייתי רוצה לדעת בבקשה מהי הסיבה להצבעה על הכיתוב בספר התורה בשעת הצגתו בשבת, ולמה דווקא עם הזרת?

תודה רבה!!!

תשובה

שלום רב,

יש בזה מנהגים שונים, יש שנהגו להצביע בזרת, ויש שנהגו להצביע באצבע, ויש שלא נהגו להצביע כלל (יעויין ילקוט מעם לועז דברים פרק כו פסוק כז ד"ה וכמה מנהגים, שו"ת משנת יוסף חלק ו' סימן נ אות א, שו"ת ודרשת וחקרת חלק א' חלק אורח חיים סימן כב אות א, שיח תפילה עמודים רמח-רמט, ואשרי האיש חלק אורח חיים חלק א' פרק כה סעיף לז).

וטעם הדבר שיש שנהגו להצביע לעבר ספר התורה, יעויין להגר"ח פלאג'י זצ"ל בספר "ספר חיים" (סימן ג אות ו) שהביא בשם הרב דברי מרדכי (סימן ט) סמך למנהג זה על פי מה שכתוב במדרש (ראה שיר השירים רבה פרשה ב פסקה ד) על פסוק "ודגלו עלי אהבה", כל מי שמראה איקונין של מלך באצבע נהרג, ותינוקות הולכים לבית הספר ומורין האזכרה באצבע, ואומר הקב"ה, ודגלו עלי אהבה, אל תקרי ודגלו אלא וגודלו (וע"ע שו"ת ודרשת וחקרת הנ"ל מה שכתב בטעם הדבר).

בברכה,

הלל מאירס