שאל את הרב - כללי

קנאת ה'- מתי?

  • ל' אב התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לשאול שאלה שעלתה לי בעקבות שלמדתי פרשת פנחס. בפרשה כתוב על פנחס שכאשר ראה את נשיא אחד השבטים חוטא , אז בערה בו אש ה' והחליט בדעתו לעצור את התועבה הזו ודקר את הנשיא ואת מי שהייתה אתו. לאחרונה היה את העניין עם שליסל, אותו חרדי שדקר במצעד התועבה, ברור שאין הצדקה למעשה שלו. אך מלמעלה נראה שעשה את המעשה של פנחס , גם הוא ראה מעשה תועבה ובא ודקר על דעת עצמו. איך זה מסתדר? הרי המעשה לא מוצדק וכל הרבנים יצאו נגד שליסל, אז למה בעצם פנחס קיבל על המעשה שלו שכר? אני בטוחה שיש הבדל בין המעשים , אשמח מאוד להבין. תודה רבה.

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

מקובל הלכה למשה מסיני: "הבועל ארמית קנאים פוגעים בו".

הרי שמעשה פינחס היה מבוסס על הוראה בתורה השייכת בזמן מעשה מסויים ומדוייקת וכפי שאירע בדיוק בזמן פינחס; ואין לזה שום שייכות למעשה קנאה על מצעד תועבה.

בברכה,

צוות הידברות