דיבור בשעת החופה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, ישנה הלכה או מנהג שהחתן והכלה לא ידברו בשעת החופה וקריאת שבע הברכות. א. מדוע ב. מה הדין אם החתן דיבר (ביקש לקרוא למישהו לברך ברכה...) בשעת החופה תודה רבה יאיר

תשובה

שלום וברכה

מותר לחתן ולכלה לדבר תחת החופה בדברים שהם לצורך עריכת החופה והקידושין, ואין מנהג לשתוק מדברים השייכים למעמד. מנהג ישראל לעמוד בעת עריכת החופה ביראה ובכבוד לשכינה הקדושה המשתתפת בחופה, ויש אזהרה מיוחדת שלא לעשן כל זמן עריכת החופה. וכפי שהביא הגאון רבי חיים יוסף דוד אזולאי זצ"ל בספרו מחזיק ברכה (סי` רי אות יג) וז"ל:

נהירנא שראיתי כתבו למורי זקני הרב בן הרב חסד לאברהם הוא מהר"ר יצחק זלה"ה מכתיבת ידו שחלם עם הרב הגדול מהר"ר שבתי פולאסטרו זלה"ה, שהיה רב בעיה"ק חברון ת"ו בזמנו, ואחר פטירתו חלם עמו והשביעו להרב הנזכר בשם ה` צבאות שיגיד לו מה שאומרים בשמים על שתיית הטבא"ק, ואמר לו הרב הנזכר, שהשותהו ביו"ט משמתין אותו, והשותהו בתשעה באב מקללין אותו, וכן לשותה ומעלה עשן תחת חופת חתנים, וסימן לזה מה שאמרו חכמים (ב"ב עה) `עשן בחופה למה`, ואני בעניי ראיתי כל החלום כתוב מכתיבת ידו". ענין זה נזכר גם על ידי הגאון רבי אליהו בן אברהם שלמה הכהן בספרו שבט מוסר (ליקוטים שאחר הדרושים) וז"ל:

"שמעתי ממוהר"ן רוזליו שאמרו בחלום שהשותה טיטון תחת אפריון של חתן וכלה לעולם הבא נענש בסימוי עיניים, רמז לדבר `עשן בחופה למה` כלומר אין ראוי לעשן שם עשן". בהצלחה - מנשה ישראל