מינהגי קבורה ביהדות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, קבורה בתכריכים נתפסת כדרך הקבורה היחידה המוצעת ליהודי.מה הם המקורות למנהגים אלו האם זה מצויין בתורהאו נעשה רק כדי למנוע בושה מאי שוויון במעמד הנפטר האם במשך ההיסטוריה השכילה היהדות לערוך שינויים בטקסי הקבורה, בהתאם למצב המשתנה או שמאז ומתמיד היה זה כך מדוע מנהגם של הגויים שונה הלא כולנו נוצרנו מאותו מקום. תודה מראש על עזרתכם האדיבה

תשובה

שלום וברכה

כך כתוב בתלמוד (כתובות ח ב): "בָּרִאשׁוֹנָה הָיְתָה הוֹצָאַת הַמֵּת קָשָׁה לִקְרוֹבָיו יוֹתֵר מִמִּיתָתוֹ [שהיו קוברים אותו בכלים יקרים כגון שיראים וסרקות], עַד שֶׁהָיוּ מַנִּיחִין אוֹתוֹ וּבוֹרְחִין.

עַד שֶׁבָּא רַבָּן גַּמְלִיאֵל וְנָהַג קַלּוּת בְּעַצְמוֹ, וְהוֹצִיאוּהוּ בִּכְלֵי פִּשְׁתָּן, וְנָהֲגוּ כָּל הָעָם אַחֲרָיו לְהוֹצִיא בִּכְלֵי פִּשְׁתָּן. אָמַר רַב פָּפָּא, וְהָאִידְנָא נָהוּג עָלְמָא, אֲפִלּוּ בִּצְרָדָא בַּר - זוּזָא [בגד קנבוס שאינו שוה אלא דינר]".

בהצלחה - מנשה ישראל