האם מותר לערוך ניסויים על בעלי חיים?

  • כ"א אב התשע"ה

שאלה

אני סטודנטית למדעים ובמסגרת הלימודים התחלתי להתעסק בחיות מעבדה. לדוגמה לפני שמקריבים עכבר מסוים לחקור דברים שונים, יש פרוצדורות כמו לחתוך חלקים מהזנב, לחורר אוזניים ועוד כל מיני דברים שנעשים על העכברים בעודם חיים. רציתי לדעת מה היהדות אומרת לגבי זה? האם זה צער בעלי חיים? חשוב לי לציין שזה במחלקה לחקר הסרטן וביולוגיה התפתחותית. כך שהמטרה בפני עצמה כמובן נעלה...

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מותר לערוך ניסויים מדעיים בבעלי חיים, אם אפשר להפיק מזה תועלת לבני אדם, אלא שמהיות טוב יש לסדר את הדבר בצורה של הרדמת המקום וכדומה באופן שבעלי החיים לא ירגישו צער. ובגמר הניסוי, אם את לא זקוקה להם יותר והם בצער, צריך להורגם בדרך המהירה ביותר.

מקורות: ראה רמ"א אבן העזר (סימן ה סעיף יד), שו"ת שרידי אש חלק ג' (סימן ז), שו"ת קנין תורה בהלכה חלק ד' (סימן קכה), שו"ת ציץ אליעזר חלק י"ד (סימן סח), שלחן יוסף (עמוד רסג אות יח) בשם הגר"ע יוסף זצ"ל, נשמת אברהם חלק ב' (סימן כח אות ב) וחלק ג' (סימן ה אות כ), ושו"ת עטרת פז חלק ג' (חלק חושן משפט סימן ט).

בברכה,

הלל מאירס