שאל את הרב - כללי

שאלה מוסרית דתית מעניינת.

  • ח' אב התשע"ה

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב , אני מציג שאלה רצינית כאשר בורא עולם נותן לי כמה אפשרויות בחירה ממקומו באיזו דרך ראוי לנהוג בהנהגתי לגבי זוגיות שבהשגחתו, גבורה או חסד, השאלה היא כזאת, אני ברוך ה׳ בחזרת בתשובה מוארת טובה ושמחה למעשה תמיד הייתי בתשובה בדרך ארץ וכבר המון שנים אני עושה את כל מעדי ודיבורי לשם שמיים, והאהבה שלי היא חסדים בכל מצב והזדמנות בכל כלי ומובן שעומדים לרשותי, יש לי חברה מספר חודשים חילונית לגמרי עם יסודות מתבוללים עם משפחה מפורקת והיא חיה לבד בארץ חיים רגילים, משפחתה הקרובה בחול ודור לפני ניצול שואה ולפי שם משפחתם יש בי לפעמים חשש שאיננה יהודיה, אל היא אומרת שהיא יהודיה מדליקה נרות שבת יש מזוזה בביתה והיא כשלעצמה אישה ישרה טובה ואוהבת אותי מאוד, גם אני אותה, לפני שהתחלתי לדקדק בעשיית מצוות המקום קיימנו יחסים אינטימיים כמו החילונים והיום כמובן שאני רוצה לשמור נגיעה כי אני מודע למשמעויות של הדבר , טהרה וכו׳ היא איננה מעונינת בקיים מצוות ורוצה להמשיך כרגיל ואין לה בעיה כלל שאני אמשיך בדרכי והיא לא מוכנה לעזוב אותי בשום מחיר למרות חזרתי בתשובה, כל אחד באמונתו יחיה בשום מצב לא עוזבת אותך אהבתי גדולה מידי אלייך, ללא ספק אני בליבה באמת , יש לציין שיש לה קעקועים וכו׳, אני והייתי רוצה לשמוע את ראייתך כדי ראוי לנהוג ובאיזו הנהגה לבחור, אם אלך לפי הנהגת החסד שאותה אני מאוד אוהב אז כדי לי להחזירה בתשובה איתי בכל מיני דרכים שבעזרת ה׳ אצליח ואז תהייה לי רישה בעלת תשובה שזה דבר גדול ומוערך מאוד בעיניי ה׳ וסיפוק עצום לי שהצלחתי לסחוב עלי יהודיה לה׳, ועל כך זכויות רבות ומצווה גדולה לקיימה, כי בכל אדם יש בתוכו נקודה טובה שממנה אפשר להתחיל את התשובה וברור שאני מזהה אצלה, אוסיף לפני הגבורה ואומר שבשלב זה היא עדיין עומדת על עמדותיה בנושא חזרה בתשובה ואיינה רוצה ולעולם לא אכפה את התשובה על אדם זה חייב להיות מרצונו, לאומת זאת הנהגת גבורה אומרת לי בנושא זה שה׳ שלח לי את המתנה הגדולה ביותר שקיימת לאדם ולמהותו שזה קיום המצוות , השבת , וכו׳ ולא ניתן להתעלם ממתנה זו ובזוגיות ישנם השפעות משני הצדדים וכשכל אחד מושך בכוח לצד אחר יכול להיווצר קרע שמראש לא כדי להכנס אליו, הרי דבר לא יזיז אותי מדרכי להפך לגמור רק אגדל ואתחזק בתורה ואני צריך אישה תומכת ודוחפת אל התורה והיא לא במקום כזה בשלב זה ואני שוקל פשוט לעזוב אותה וליגות לזיווג מאת ה׳ , כמובן שהעשה את השתדלותי למצוא את האישה הדתייה בעלת ערכים מוכני והולכת שנים או מיום היוולדה בדרך ה׳, ברור שזה מה שאני רוצה אך זה הדבר הקל כי כל צדיקה פוטנציאלית וברוך ה׳ לא חסר לי כלום. מה יגרום לדעתך כבוד הרב שיגרום לבורא יותר נחת רוח, באיזו הנהגה לבחור לדעתך, הייתי רוצה לקבל תשובה עניינית בעלת ציטוטים מחז״ל וכו על סמך מה כבודו מבסס את הצעתו אלי, תודה רבה שבת שלום ומבורכת.

תשובה

לכבוד השואל,

כפי שאתה אומר, אפשר להשפיע לזולת חוייה של רוחניות (חסד) אבל אי אפשר לכפות הרגשת הדת עליהם (גבורה). "אמר רבי אילעא משום ר' אלעזר בר' שמעון: כשם שמצוה על אדם לומר דבר הנשמע, כך מצוה על אדם שלא לומר דבר שאינו נשמע" (יבמות סה).

והואיל ולפי דבריך אתה כבר נסית להשפיע עליה את דרך התורה בדרך החסד, "והיא איננה מעונינת בקיים מצוות ורוצה להמשיך כרגיל", ובפרט שהיא מסרבת בענין מצות טהורה, הרי איסור נידה הוא בכרת מן התורה, ואסור באיסור חמור למי שרוצה להתקדם ברוחניות לעבור על איסור זה.

וכלל הוא בזוגיות, שכל בן זוג ידאג לזולתו עוד יותר מעצמו, "מכבדה יותר מגופו" (יבמות סב:).

ולכן ראוי שכאשר האשה תדע שהדבר חשוב לגבר, שהיא תקיים את ההלכות (ובלא כפייה אלא מרצונה, וכדי לשמח את הבן זוג) רק מפני שזה חשוב בשבילו; ואע"פ שאין לה רצון מעצמה לעשות כן. ואם היא אינה רוצה לעשות כן, אז יש להסתפק שמא העשייה בשביל הזולת איננה הדבר הכי חשוב בשבילה. ואז ספק אם זה זיווג אמיתי.

בברכה,

רב נחום