שמיטה

דין הלוואה בשנת שמיטה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה דינן של הלוואות לעסקים ואו הלוואות לצרכים אישיים, שנתתי לחברים, לפני שנת השמיטה בה אנו נמצאים האם מחיקת חובות כספיים נחשבת למעשר

תשובה

שלום וברכה

בסוף שנת השמיטה לפני ראש השנה עושים פרוזבול וכך אין השמיטה משמטת את החוב.

הנה דברי הרמב"םהלכותשמיטה ויובל פרק ט כשראה הלל הזקן שנמנעו מלהלוות זה את זה ועוברין על הכתוב בתורה השמר לך פן יהיה דבר וגו` התקין פרוזבול כדי שלא ישמט החוב עד שילוו זה את זה, ואין הפרוזבול מועיל אלא בשמטת כספים בזמן הזה שהיא מדברי סופרים, אבל שמטה של תורה אין הפרוזבול מועיל בה

הלכה יח זהו גופו של פרוזבול, מוסרני לכם פלוני ופלוני הדיינין שבמקום פלוני שכל חוב שיש לי שאגבנו כל זמן שארצה, והדיינין או העדים חותמין מלמטה.

בברכה - בנימין שמואלי