תורה ומדע

המרחק של הכוכבים מכדור הארץ

  • ו' אב התשע"ה

שאלה

הרמב"ם מביא בהלכות יסודות התורה (פרק ג )את הגלגלים ומקום הוא אומר שהכי קרוב זה הירח ואז כוכב חמה ואז נוגה ואז השמש ואז מאדים ... ולפי המדע הירח הוא אכן הכי קרוב אבל אז הכי קרוב זה נוגה ואז מאדים ואז כוכב חמה ואז השמש.. למה רמב"ם מנאם כך (הרי רצה לסדרם לפי הסדר ) ? רמב"ם מונה במהשך יש 18 גלגלים למה הכוונה היכן הם מצויים ?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

הרמב"ם מתאר את המרחק של הכוכבים מכדור הארץ, בעוד המדע מתאר את מרחק הכוכבים מן השמש (כך לדוגמה כוכב "חמה" הוא הכוכב הכי קרוב אל השמש).

הגלגלים שעליהם דיבר הרמב"ם - אינם כוכבים, אלא רקיעים, חלקם באטמוספירה שלנו, שלתוכם מגיע אור הכוכבים.

רבים מדברי הרמב"ם בענייני מדע מבוססים על האסטרונומיה המקובלת בתקופתו, ולא מן המסורת (שהרי שערי הבינה שקיבל משה בסיני נאבדו ברובם מעם ישראל). ייתכן שאיננו מבינים את הרמב"ם בצורה נכונה, אך גם אפשר שאם הרמב"ם היה חי כיום - הוא היה משנה כמה עניינים מדבריו בענייני מדע לאור גילויים שונים בידע המדעי.

בברכה,
דניאל בלס