שאל את הרב - כללי

תפילת הדרך וברכת הגומל

  • כ"ה תמוז התשע"ה

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב, 1.אבי נהג מונית, האם עליו כל בוקר לפני העבודה לברך ברכת הדרך עם שם ומלכות? ומה הדין לגבי ברכת הגומל? האם הוא צריך להגיד כל שבוע ביום שבת? 2. אדם שיש לו 2 שיעורי נהיגה ברצף (שזה מעל 72 דק') האם עליו לברך ברכת הדרך? (אם שם ומלכות או בלי?) ומה לגבי הגומל אם היה לי שיעור נהיגה של מעל 72 דק' במהלך השבוע . תודה רבה

תשובה

לכבוד השואל,

1. לענין הלכה, מנהג הספרדים ובני עדות המזרח לברך ברכת הגומל אחרי נסיעה מעיר לעיר, כאשר בין הערים יש מרחק של שבעים ושתים דקות נסיעה מחוץ לעיר. אולם מנהג האשכנזים שאין לברך ברכת הגומל בנסיעה כזו, אלא בהליכה במדבר דוקא. (הלכה יומית מפסקי הרב עובדיה יוסף ז"ל).

והדברים אמורים כאשר התרחק באורך דרך כזו כשאין מצויים שם מושב בני אדם לכל אורך הדרך. וזה אינו מצוי בזמיננו בנסיעה באוטו, אלא אם נוסע למקום שמם.

לכן אין לו לברך לא בתפילת הדרך, ולא ברכת הגומל, לא בבוקר, ולא בשבת.

ואם האבא רוצה לומר בימי החול את תפילת הדרך בלי להזכיר בה  את שם השם בברכה, מותר.

2. הכל כנ"ל.

בברכה,

רב נחום