שאל את הרב - כללי

קדושת הילדים

  • כ"ב תמוז התשע"ה

שאלה

יש לי מספר שאלות שמציקות לי לגבי בני ערבוביה: 1) האם מה שקובע אם ילד יהיה בן ערבוביה או לא זה רק מה שהיה בתשמיש שממנו הוא נוצר? 2) האם מה שאסור לחשוב על מישהו אחר שזה ערבוביה הכוונה רק למחשבה על זה שרוצים להיות איתו? 3)אם אני מאוד משתדלת לקדש את המחשבות בזמן הזיווג ולהיות מרוכזת רק בבעלי אז אם עולה תמונה או שם של מישהו אחר ואני מיד מעבירה את זה ומתקנת את זה אז זה בסדר ואין את הנזק של ערבוביה?

תשובה

לכבוד השואלת,

1. כן (זה משמעות הגמרא).

2. לכאורה האיסור על מחשבה מתמשכת, דהיינו שכל הפעולות הנעשות, נעשות באופן דמיוני עם הזולת.

3. אין נזק בזה, כי מטבע ההרגשות הכי עמוקות שעולות באותו זמן, שיכולים להעלות גם תמונות או דמיונות מאחרים למספר רגעים; ואם האדם מסיח דעתו מיד מהם ואינו נשאר ומתבונן בדבר, לכאורה לא נעשה מזה שום נזק.

וזה כעין מה שהוזכר במשנה ברורה  להלכה (סימן עה ס"ק ז) , לגבי איסור הסתכלות של גבר: "לענין איסור הסתכלות לכו"ע המסתכל באשה אפילו באצבע קטנה כיון שמסתכל בה להנות, עובר בלאו דלא תתורו אחרי עיניכם... וראיה בעלמא לפי תומו בלא נהנה שרי, אם לא מצד המוסר". הרי שרק אסור במתבונן ומסתכל ליהנות; אבל אם שלא מבחירתו עבר לפניו ראיה בעלמא, כלומר בלי להאריך בהסתכלות והתבוננות, אינו צריך לדאוג שמא עשה איסור.

בברכה,

רב נחום