שאל את הרב - כללי

הוצאה מרשות לרשות בשבת

  • כ"ב תמוז התשע"ה

שאלה

שלום רב, לפעמים אני הולך עם הילדה לגן השעשועים שנמצא מרחק הליכה מהבית ברגל בשבת . האם מותר לקחת איתנו צעצועים משחקים כדור אוכל וכדומה או שמדובר בטלטול? האם מותר לקחת עגלה של תינוק (שבה כמובן יש תינוקת)? האם מותר לקחת תעודת זהות בשבת? האם מותר ללכת לבית הכנסת עם סידור או שזה נחשב טלטול ויש לקחת סידור שנמצא כבר בבית הכנסת? תודה רבה

תשובה

לכבוד השואל,

הכלל הוא בהלכות שבת, שאם יש עירוב מסביב לאיזור, שמותר הטלטול (של חפצים שאינם מוקצה) בתוך כל אותה האיזור.אם אין עירוב, אסור לטלטל כלום כשיוצא מחוץ לבית.

אפילו אם יש עירוב באיזור, יש להיזהר לברר את תחומיו המדוייקות לפני היציאה לטיול, כדי שבשעת היציאה לטיול לא יבוא לצאת מתחום העירוב ולשאת משהו.  כי היוצא מתחום העירוב ונושא משהו בידו,  שוב מתחייב על איסור הוצאה.

לכן בתוך תחומי העירוב מותר לטלטל צעצועים ומשחקים [שאינם מוקצה], כדור, אוכל, תינוק בעגלה, וסידור.

תעודת זהות אין לטלטל אלא אם חשבת עליו בתחילת השבת שאתה רוצה להשתמש בו [כי אם לא חשבת עליו יתכן שהוא נעשה מוקצה]; ואם דרכך לשאת תמיד תעודת זהות בכל מקום שתה הולך לצורך זיהוי, הוא ככלי של היתר בשבילך, ומותר לשאתו בתוך איזור העירוב, אפילו אם לא חשבת עליו.

בברכה,

רב נחום