שאל את הרב - כללי

הרהורים רעים

  • כ"א תמוז התשע"ה

שאלה

כבוד הרב. יש לי הרהורים רעים בזמן התפילה וזה מיאש אותי מאוד מה עליי לעשות והאם מותר להתפלל ככה?

תשובה

לכבוד השואל,

א.  ראה בספר עלי שור חלק א' דף רט- ריא בענין "פיוס הגוף" מה שמסביר מאיפה נובעים ההרהורים באמצע התפלה. וממילא על ידי העצה שם, אפשר גם לבטל בעזרת השם את אותם ההרורים.

ב. ישנם סגולות שאפשר לנסות, אולי יהיו לעזר.

1. סגולה מהמשנה ברורה (סימן צח-ס"ק ב) ז"ל:

" ובספר הגן כתב לבטל מחשבה רעה בשעת התפילה יאמר ג"פ פי פי [הוא ר"ת פלטי יוסף דהם התגברו על יצר לבם וכדאיתא בסנהדרין דף כ"א ע"ב] ואח"כ ירוק ג"פ ולא ירוק לגמרי רק בדרך נחת והלשון תהא בין שפתים בשעת הרקיקה ובודאי תלך המחשבה וכתב המ"א ע"ז ואין נ"ל לעשות זה בתוך תפילת י"ח דהוי הפסק ומי יודע אם רפואה בדוקה היא. ובספר א"ר הביא בשם קיצור של"ה וז"ל סגולה להעביר מחשבת חוץ שקודם תפילה יעביר ג"פ יד ימינו על מצחו ויאמר בכל פעם לב טהור ברא לי אלהים ורוח נכון חדש בקרבי וכן אם בא לו מחשבת חוץ בתוך התפילה ישתוק מעט ויעביר ימינו על מצחו ויהרהר פסוק הנ"ל עכ"ל:"

2. סגולה מהנועם אלימלך ז"ל:

"כשיתחיל להתעורר בו מדה רעה ח״ו ממדות רעות שהוא רגיל בהם כגון עקשנות ובושת של גאוה ועצלות ובטלה המביאה לידי שיעמום, וכיוצא בהם, יאמר תיכף ומיד בזה הלשון ובכל כחו: "הכנעני החתי האמורי הפריזי החוי והיבוסי והגרגשי וינצל."

ואפשר לעשות כן אפילו באמצע התפלה (כמובן מבלי להפסיק ולהתבטא בפה), וכידוע מספרים קדושים, שיש דרך שיכול לצעוק האדם בכל כוחו במהשבתו - ואין אף אחד שומע מבחוץ.

בברכה לסייעתא דשמיא בענין,

רב נחום