שאל את הרב - כללי

תכנית הלימודים של משרד החינוך לא תאפשר לילדים בארץ למצוא עבו

  • כ' תמוז התשע"ה

שאלה

אתר הדברות שלום רב, פניתי לחברי כנסת אבל המדינה לא מתכוונת לעשות דבר. בתורה כתוב איזהו חכם הרואה את הנולד, אני מקווה שתסכימו עבור המשפט הזה שכתוב בתורה להעביר את המכתב שכתבתי לרב זמיר כהן על מנת שיסכים לדבר איתי לגבי המכתב שכתבתי זה חשוב מאוד. תודה מראש. כתוצאה מכניסת הרובוטים למקומות העבודה עד שנת 2020 תהיה אבטלה של 7 עד 15 אחוזים ובכל שנה נוספת האבטלה תיגדל בעוד 10 או 15 אחוזים נוספים, במצב כזה שום ממשלה לא תצליח להתמודד עם משבר בסדר גודל כזה המדינה הראשונה שתצליח לשים את היד שלה על טכנולוגיה של מחשב שחושב אפילו באופן חלקי (והטכנולוגיה הזאת הזאת תהיה זמינה מקסימום תוך 8 שנים), אותה מדינה תהיה מסוגלת לרתום כח מחשוב עצום על מנת להגיע לפריצות דרך טכנולוגיות בתוך מספר ימים או שבועות במקום במספר שנים, אגב בלי עזרה של הגאונים בישיבות יהיה קשה מאוד להיות המדינה הראשונה שתפתח את הטכנולוגיה הזאת, לכן חייבים להקים כמה עשרות סטארט אפים של בינה מלאכותית בבעלות משותפת של המדינה וחברות פרטיות כי ישראל חייבת להיות המדינה הראשונה שיש לה מחשב חושב שלומד ומתפתח בקצב מהיר. לפי איך שהמדינה שלנו מתנהלת יש סכנה אמיתית שקוריאה הדרומית, יפן, ארה"ב או סין יצליחו לפנינו. תחשבו על ההשלכות הכלכליות והביטחוניות אם חלילה מדינת ישראל לא תשיג את הטכנולוגיה ראשונה!!! הפתרון: גירסת מסמך 2.1.2.44 אני קורא על התפתחות תעשיית הרובוטים על בסיס יום יומי כבר כמעט 10 שנים והגעתי למסקנות הבאות: בשנת 2020 7% עד 15% מהעבודות יבוצעו על ידי רובוטים. בשנת 2025 55% עד 80% מהעבודות יבוצעו על ידי רובוטים, אין אפשרות למנוע את זה ואין כמעט סיכוי שני טועה. משבר הרובוטים יגרום לאבטלה עצומה ובעיות כלכליות חסרות תקדים, זה יהיה משבר גדול פי כמה ממשבר הדיור ובמידה והנושא לא יטופל בצורה מאסיבית מאוד כבר החל מעכשיו בשנת 2020 רק נס גלוי אמיתי יציל אותנו ואני ממש לא מגזים. רק כדוגמא: עד שנת 2025 כל הרכבים שזה אומר רכבים פרטים, מוניות, אוטובוסים, משאיות יוחלפו ברכבים אוטונומיים ושליחויות יבוצעו על ידי רחפנים במקום שליחים על אופנועים, במה יעבדו כל אותם נהגים? וזה רק מקצוע אחד מה עם יתר המיקצועות? ממה יתר העובדים יתפרנסו? המדינה לא עושה כמעט כלום על מנת להערך למצב החדש והכמעט כלום הזה שווה בדיוק לכלום. בגלל שאנחנו כבר קרובים מאוד לשנת 2020 חייבים כבר עכשיו לטפל בנושא באופן מאסיבי ובמתכונת חרום כי הבירוקרטיה תגרום לזה שמדינת ישראל תאחר את הרכבת, תישאלו את עצמכם האם לקדש את הבירוקרטיה זה הדבר החשוב או פשוט לעשות את הדברים הנכונים כבר עכשיו. חשבתי על הפתרון הבא: 1.כל תלמידים החל מכיתה ו' יעבודו יומיים בשבוע במקום ללמוד בסטארטאפים שיוקמו בביתי הספר, יהיה סטארט אפ אחד על כל 150 עד 300 תלמידים, יש מליון וחצי תלמידים לכן כבר בשנה הראשונה יהיו אלפי סטארטאפים ובכל שנה לאחר השנה הראשונה יהיו עוד כמה מאות סטארט אפים נוספים, הסטארט אפים יהיו בנושאים הבאים: רובוטיקה. בינה מלאכותית. חלל. ננוטכנולוגיה, לפי מגמות. תכנה. האינטרנט של הדברים. פיתוח לייזרים. אנרגיה חלופית (לפי מגמות: דלקים, אנרגיה סולארית, מימן, רוח וכו'). תאי גזע. 3D printing and 4D printing. מיחזור ואיכות הסביבה. ***מחשב קוונטי (התפקיד של המחשב הקוונטי בסעיף 30). מציאות מדומה והולוגרמות (טכנולוגייות שיכולות גם לשמש על מנת להטעות , לבלבל את האויב בשדה הקרב, אפילו לגרום לאויב לבזבז את כל המשאבים שלו לריק וגם לחשוף את האויב תוך כדי קרב.). לוחמת סייבר. חקלאות מתקדמת. 2.יש להכין תכנית לימודים לכל סוג של סטארט אפ על מנת להכין את התלמידים מגיל 6 עד כיתה ו' לעבודה בחברות הסטארט אפ, לדוגמא מי שמיועד לעבודה בסטארט אפ בנושא בינה מלאכותית החל מכיתה א' יתחילו להכין לו תכנית לימודים שתתאים לבינה מלאכותית, חשוב לזכור שכבר בגן חייבים להתחיל ללמד את הילדים על הטכנולוגיות החדשות על מנת שיגיעו לכתה א' עם ידע מסויים בנושא, חייבים במקביל להפחית או אפילו לבטל את לימודי הספרות, היסטוריה, גיאוגרפיה ועוד מקצועות שלא נחוצים כמעט בעידן החדש, והמורים של אותם מקצועות שלא נחוצים כבר יעברו הסבה להדרכה ולימוד של מקצועות העתיד.בעצם החל מגיל 6 עד כיתה י"ב כל תלמיד ילמד את אחד הנושאים שרשומים בסעיף 1, תלמיד אחד ילמד בינה מלאכותית אחר ננוטכנולוגיה וכו'. 3.שינוי חוק הפטנטים כך שהממציא יקבל בכל מיקרה 40 % מהרווח הנקי על הפטנט (זה חייב להיות חוק מתוחזק ומפוקח באופן קבוע, זה אומר שאם המעסיקים ימצאו פירצה בחוק ולא ישלמו את ה 40 % לממציא, מייד יסגרו את הפירצה באמצעות תיקון מידי לחוק), אם לא יתנו אחוזים מאוד משמעותיים לממציא איזו מוטיבציה תהיה לעובד להמציא פטנטים?הוא יראה את המעסיק שלו מתעשר על הגב של הרעיונות שלו והוא יקבל אולי פירורים? צריך לתת מוטיבציה לממציאים על מנת שיהיו הרבה הרבה יותר פטנטים. 4.ללמד את יסודות הפטנטים כמקצוע חובה החל מכיתה א' (עדיף אפילו כבר מגיל 5). 4.1 ללמד כמקצוע חובה החל מכיתה א' קורסים ביזמות וניהול עסקים, כי בלי ידע ביזמות ועסקים קשה להוציא את הרעיון לפועל. 5.החל מכיתה א' יהיו שעורים שבהם ימציאו פטנטים במגוון נושאים (ילד בגיל 6 יכול להמציא פטנטים שאדם מבוגר לא יחשוב עליהם כי המוח שלו כבר שנים רבות מקובע) השעורים האלה יתנו רעיונות רבים מאוד להקמת סטארט אפים. 6.לתת תמריץ למשרדי פטנטים מובילים בארץ למקם את המשרדים שלהם בביתי הספר על מנת שניתן יהיה לקבל יעוץ בזמן אמת ולקדם רעיונות של תלמידים ולרשום אותם במדינות שונות, בקיצור משרד פטנטים ימוקם בכל בית ספר, מכללה ואוניברסיטה. 7.כל מי שמובטל במקום לשבת בבית יחוייב להשתתף בקורסים של יסודות הפטנטים והכנה לחיים בעתיד (רובוטים וכו') כל זמן שהוא מובטל כתנאי לקבלת דמי האבטלה. 8.לתת חוגים אחר הצהרים לילדים ולכלל הציבור בכל הנושאים שבסעיף 1 במחיר מסופסד ובמחיר שכל אחד יוכל לעמוד בו. 9.לימוד גמרא מפתח מאוד את המוח, כדי לנסות לשכנע את גדולי הדור שיבקשו מתלמידי חכמים הגאונים שיעשו שרות לאומי במסגרות שלהם ויעזרו לצבא להמציא פטנטים בתחום הרובוטיקה, לייזרים, ננוטכנולוגיה, בינה מלאכותית וכו', הרעיונות של האנשים המאוד מאוד חכמים האלה יגרמו לאוייבים שלנו לזנוח את הלחימה כי הם פשוט יעצרו תמיד מול המכונות. 10.אני רואה כבר שנים שבאירופה וארה"ב ממצאים המון פטנטים בתחומי הרובוטיקה, לייזרים, בינה מלאכותית, תאי גזע וננוטכנולוגיה, חייבים לקחת את האנשים הכי גאונים אצלנו שיתחילו לכתוב פטנטים שעוקפים את אותם פטנטים על מנת שלישראל יהיו תמלוגים על כל הטכנולוגיות הכי מתקדמות, בנוסף יש צורך כבר עכשיו לכתוב פטנטים על דברים עתידיים כדי לתפוס זכויות טכנולוגיות. 11.בשנת 2020 רובוטים ורחפנים יהיו כבר חלק מחיינו, רוב הטכנולוגיה כבר קיימות אבל החסם הגדול ביותר מלממש את הטכנולוגיות זה נושא של חוסר ברגולציה שעלול לעקב את השימוש ברובוטים ורחפנים בעשרות שנים וחבל (ברגע שיהיה רכב אוטונומי יקח שנים עד שיחוקקו חוקים ותקנות שיאפשרו לרכב לעלות על הכביש, כדאי כבר להכין הכל עכשיו). לכן לדעתי על ישראל להתחיל כבר עכשיו לדאוג ולפתח רגולציות בנושאים הבאים, לפני יתר העולם שישראל תהיה הראשונה, תהיה לכך השפעה עצומה על פיתוח הכלכלה ואני מדבר על סידרי גודל שלא היו קיימים עד היום בשום תעשיה, עד כדי כך שבאמצעות רגולוציות מתקדמות שיפותחו כבר עכשיו המשק יהיה מסוגל להרויח עוד עשרות מיליארדים דולרים לפחות כל שנה מטכנולוגיות שקשורות לבינה מלאכותית ורובוטים: רשימה חלקית בלבד של הרגולציות הנדרשות: רכבים אוטונומיים: רכב פרטי, מונית, אוטובוס, משאית ואולי אפילו קטנועים רובוטיים. רחפנים (DRONES) במגזר הפרטי (בעתיד הם ישמשו גם להטיס נוסעים). רובוטים בבתי חולים. רובוטים לטיפול בקשישים ובחולים סיעודיים. רובוטים לאבטחה. רובוטים ברשויות ממשלתיות ועירוניות. רובוטים לשיטור. רובוטים בבתי סוהר. רובוטים צבאיים, תכניות מגרה להתמודדות משפטית מול גורמים כגון האום,מועצת הביטחון ובבתי המשפט הבנלאומיים כתוצאה משימושיים צבאיים ברובוטים אוטונומיים. רובוטים במערכת החינוך ללימוד. רובוטים ביתיים. רובוטים במטבחים. בינה מלאכותית. האינטרנט של הדברים. ננורובוטים. אבטחת מידע של רובוטים. בטיחות של רובוטים. אני אוסיף עוד רגולציה אחת חשובה מאוד שלא קשורה לרובוטים: שימוש בתאי גזע ושיבוט. 12. שהצבא, האוניברסיטאות ומשרד הבריאות יתרמו את חלקם בהקמת סטארטאפים בבתי הספר כל אחד בתחומו, למשל הצבא יהיה מעוניין למשל לפתח רובוטים, רחפנים מיקרו רובוטים וננורובוטים אז הצבא יסייע להקים את אותם סטארט אפים בבתי הספר. 13.להכיל מייד את כל הרעיונות שציינתי לא רק בבתי הספר גם במכללות ואוניברסיטאות. 14.שני אנשים מאוד חכמים לימדו אותי להבדיל בין חשוב לדחוף, לכן על מנת להצליח במשימה יש צורך לצמצם מאוד את שעורי הספרות, היסטוריה, גאוגרפיה, אומנות כו' על מנת לפנות זמן ללימודי הטגנולוגיה המתקדמת שצייינתי קודם וזה ההבדל בין חשוב ודחוף. אוסיף ואומר שחשוב לשמר את אותם מורים במקצועות שלא ידרשו יותר ואז אפשר להכשיר 100% מאותם מורים ללמד את מקצועות העתיד. 15.את השעורים החשובים ביותר יש ללמד בתחילת היום כי לפי כל המחקרים בשעות הראשונות יש תפוקה פי כמה גדולה. 16.חשוב שהילדים ייעצו לסטארט אפים של החברים שלהם, כאשר יש בעיה שלא מוצאים פתרון ניתן להתיייץ עם בתי ספר אחרים וכו'. 17.ללמד מכיתה א' איך מנהלים את הכסף נכון על מנת שהכסף יעבוד עבורינו במקום שנעבוד עבורו. 18.בשנת 2025 כבר לא יהיו כמעט אנשים שיעבדו, צריך להכין כבר היום תכניות על מנת למצוא תעסוקה אחרת ויש צורך כבר להתחיל להכין את כל האוכלוסיה לשינויים. 19.לבחון כבר היום מקצועות שלא כדאי ללמד בני 15, למשל למה ללמד מזכירות ופקידות שכבר בשנת 2020 15 אחוז מעבודות הפקידות יבוצעו על ידי מכונות, זה בזבוז זמן וכסף ורק יגרום לעוגמת נפש לזה שלומד מקצוע שלא תהיה בו עבודה. 20.להקים כבר עכשיו מכון תקנים לרובוטים ובינה מלאכותית (חומרה ותכנה). 21.כל פעם שאתם שומעים על פיטורין במפעלים תבדקו אם זה בגלל שמכניסים מכונות במקום עובדים אנושיים כדי לדעת באיזו נקודה המדינה נימצאת במשבר, תבדקו תמיד דבר ראשון מה היחס בין עובדים אנושיים למכונות, היחס היום הוא בעיקרון עובד אנושי על רובוט ובשנת 2028 זה יהיה עובד אנושי על מאה רובוטים. 22.הטקטיקה של החלפת עובדים על ידי המעסיקים במכונות תהיה במקום לפטר זה פשוט לא לגייס עובדים חדשים על מנת להסתיר את זה שמחליפים מכונות בעובדים אנושיים, אז תיקחו את זה בחשבון כשאתם בוחנים באיזו נקודה אנחנו נמצאים במשבר. 23.בינתיים עד שתתחילו ליישם את התכנית כדאי כבר לארגן כנסים בכל רחבי הארץ ולהסביר לאוכלוסיה שכדאי להתחיל כבר להיתעניין באופן עצמאי בנושאים שציינתי (רובוטיקה בינה מלאכותית וכו') ובעצם להעביר הרצאות מבוא בכל הארץ. 24.משרד הפטנטים ומשרד הכלכלה צריך לבצע מחקר מקיף ולרשום מדריך מפורט על מיקום משרדי הפטנטים בכל העולם ולתת טיפים והכוונה ולסייע ברישום פטנטים בכל מדינה בעולם כי יש להרבה ייזמים קשיים רבים בנושא. 25.יש בעיה שהרבה פטנטים שחברות רושמות בעיקר בתחומים מתקדמים לא יודעות לנצל את הפטנט ואז עובר זמן יקר ללא שימוש בפטנט, צריך למצוא לזה פתרונות על מנת לצמצם את הבעיה כגון ייעוץ של חברה אחת לחברה אחרת, הכנת קורסיםף כנסים בנושא וכו'. 26.תלמידים נוסעים כל יום בממוצע שעה לבית הספר הלוך וחזור כדאי להקרין באוטובוס שעורי טכנולוגיה במקום לבזבז את הזמן, כדאי ליישם את זה גם בתחבורה הציבורית הרגילה אותו כנ"ל לגבי אנשים שממתינים בקופת חוליםף ביטוח לאומי וכו'' ניתן להקרין שעורים על שימוש באינטרנט, טכנולוגיה מתקדמת כגון האינטנט של הדברים ורובוטיקה. 27.יהיו מומחים למינהם שיגידו לכם שיהיו מקצועות חדשים כתוצאה מכניסת הרובוטים לחיינו, כניסת הרובוטים לשוק העבודה יביאו רק יתרונות ואין מה לידאוג - טעות קשה וחמורה - היום יש עובד אנושי על כל רובוט במיפעלים, בשנת 2028 יהיו 100 רובוטים על כל עובד אנושי ואותם רובוטים יהיו יעילים פי מאה מהרובוטים של היום, אז תעשו את החשבון, בנוסף עד 2025 כל הנהגים בכל מקצועות הנהיגה יוחלפו כי הרכבים לסוגייהם יהיו אוטונומיים, במה העובדים יעבדו? ולא דיברנו על יתר המקצועות, אני עברתי כבר על רוב המקצועות יותר מפעם אחת והעתיד לא ניראה טוב. בנוסף בשנת 2020 ככל הניראה על כל מקום עבודה חדש שיהיה כתוצאה מכניסת הרובוטים יהיו בערך שני מקומות עבודה שילכו לאיבוד כתוצאה מאותה הסיבה שיש רובוטים ובשנת 2028 על כל מקום עבודה חדש שיהיה כתוצאה ממקצועות חדשים ילכו לאיבוד 99 מקומות עבודה במקצועות ישנים יותר. זה נכון ש 20 עד 25 שנה לאחר שיתחיל משבר הרובוטים לא נעבוד כלל כי הרובוטים יבצעו עבורינו את כל העבודות, אבל עד אז תהיה תקופת מעבר קשה ביותר מבחינה כלכלית, חברתית וכו', המטרה שלנו זה לעבור את המשבר בקלות ולפתוח פער טכנולוגי עצום מול יתר העולם. 28.תיראו את ההפגנות של יוצאי אתיופיה, יש לכם הזדמנות לתקן, אם אותם ילדים יגיעו הביתה מבית ספר ויספרו להורים שהם עובדים יומיים בשבוע בסטארט אפ של ננוטכנולוגיה או בינה מלאכותית, תארו לכם איזו גאווה ואושר תהיה להורים ולילדים 29.האתגר לפתח תכנית לימודים למגוון רחב כל כך של תחומים, ולהתחיל להכין את כל הילדים החל מהגן עד כיתה ו' לעבודה בסטארט אפים זה אתגר חסר תקדים אבל אני בטוח שזה אפשרי, יש בארץ מומחים לחינוך אז אם הם באמת מומחים הם חייבים להצליח במשימה, מומחה זה לא אחד שעושה רק מה שכבר מוכר וידוע, מומחה חייב לפעמים להיות פורץ דרך ואמיץ, אם אתם רוצים לקבל טיפים איך לבנות תכנית לימודים כזאת תתיעצו עם ראשי הישיבות המובילות, אם ילמדו טכנולוגיה באותה שיטה שלומדים גמרא וקבלה ההצלחה תהיה גדולה בהרבה. 30.המדינה הראשונה שתצליח לשים את היד שלה על טכנולוגיה של מחשב שחושב אפילו באופן חלקי, אותה מדינה תהיה מסוגלת לרתום כח מחשוב עצום על מנת להגיע לפריצות דרך טכנולוגיות בתוך מספר ימים או שבועות במקום במספר שנים, אגב בלי עזרה של הגאונים בישיבות יהיה קשה מאוד להיות המדינה הראשונה שתפתח את הטכנולוגיה הזאת, לכן חייבים להקים כמה עשרות סטארט אפים של בינה מלאכותית בבעלות משותפת של המדינה וחברות פרטיות כי ישראל חייבת להיות המדינה הראשונה שיש לה מחשב חושב שלומד ומתפתח בקצב מהיר. 31.המדינה חייבת לדאוג ש 100% מהאוכלוסיה יקבלו את הידע על ההתקדמות הטכנולוגית שלא נחזור על הטעות של מהפכת האינטרנט שרק הצעירים נהנו מהאינטרנט ואחוז גדול של האולוסיה לא ידע ועד היום לא יודע להשתמש באינטרנט. 32.הסינים מאבדים את היתרון שלהם ככח עבודה זול שנותן להם יתרון כמדינה שמייצרת כמעט הכל, את היתרון של כח העבודה הזול הם מאבדים בגלל כניסת הרובוטים ומדפסות התלת מימד, לכן עלינו לחזור להיות מדינה יצרנית אבל הפעם באמצעות רובוטים ומדפסות 3D ו 4D(המימד הרביעי זה הזמן חומרים שמשנים את התכונות שלהם במהלך הזמן). 33.באמצעות פיתוח מיקרו רובוטים, מיקרו רחפנים, לייזר, מציאות מדומה וחומרי ננוטכנולוגיה ניתן בתוך 5 שנים להפחית ב80 % את עלויות הלחימה, להפחית משמעותית את מספר הנפגעים ולקצר את הלחימה ממספר שבועות למספר ימים או אפילו שעות בודדות. 34.הסטארט אפים שהילדים יעבדו בהם יוכלו להיות גם מקום העבודה שלהם בחייהם הבוגרים. 35.למרות שתהיה אבטלה קשה החל משנת 2020 והשיא יהיה בשנת 2028 יהיו מקצועות חדשים כתוצאה מכניסת הרובוטים לחיינו, לכן חייבים להתחיל למפות את כל המקצועות החדשים שיהיו ולהכין תכנית למודים לכל אחד מהמקצועות ולעדכן את התכניות לימוד כל הזמן כי הטכנולוגיה והידע מתעדכנים בלי הפסקה, מקצוע חדש לדוגמא: מישהו שמלמד ומאמן את הרובוטים למשימות שלהן הוא מיועד, מקליטים לדוגמא את הפעולות נותנים לרובוט לבצע משפרים על ידי הקלטת הפעולות שוב וכו' זה יתחיל ברובוטים תעשייתים אבל יעבור והתפתח מהר מאוד לתחומים חדשים. 36.חייבים שמדינת ישראל שלנו תהיה המדינה הכי אטרקטיבית בעולם כי ממש חבל שאנשים שהמדינה תשקיע עלהם המון במשך שנים רבות החל מהגן יחליטו לעזוב ולעבוד במדינה אחרת. 37.בסופו של דבר לאויבים שלנו לא תהיה ברירה והם יבינו שעדיף להם ללכת בדרך השלום כי במלחמה הם יתקלו במיקרו רובוטים ולא יצליחו לעבור אותם. 38.חייבים לחשוב איך באמצעות הטכנולוגיה מצמצמים פערים ולא נותנים לפערים לגדול לדוגמא: במקום לתת לטייקון אחד להקים תחנת כח סולארית ענקית, חייבים להסיר את כל החסמים והמגבלות שקשורים באנרגיה סולאריית ולתת לכל אחד לייצר כמה אנרגיה סולארית שהוא רוצה ולאפשר לאנשים מהמעמד הבינוני להקים תחנות כח סולאריות קטנות. 39.שהמדינה תספסד חוגים לכל הטכנטלוגיות שציינתי למעלה (רובוטיקה, בינה מלאכותית, ננוטכנולוגיה, תאי גזע וכו'), צריך לעודד יזמים לפתוח קורסים לילדים בנושאים האלה. 40.את משבר הדיור ניתן הכי נכון לשלב פתרון טכנולוגי, ננוטכנולוגיה לפתח חומרים קלים, חזקים, עמידים, מבודדים וכמובן זולים יותר, ולפתח רובוטים לענף הבניה ומדפסות תלת מימד להדפסת מיבנים, להוזיל כך את הבניה ולמכור את הרובוטים האלה לכל העולם ולממן בניה של בתים זולים בארץ שלנו. 41.הדור הזה זה הדור האחרון שיעבוד והדור האחרון שילחם במלחמות עוד כמה שנים הכל יתבצע על ידי רובוטים. רובוטים אפילו יתקנו את עצמם בשדה הקרב, לכן חשוב בשנים הקרובות לתת מאמץ אחד גדול על מנת למנוע את המשבר ולפתוח פער טכנולוגי וכלכלי עצום מול יתר העולם, בסך הכל עוד מאמץ אחד. 42.הרבה מאוד אנשים סובלים מבעיית קשב וריכוז שזה גורם לזה שהם רוצים אבל לא מסוגלים לסיים לקרוא ספר וזו ממש בעיה שמונעת ללמוד ולהתקדם בחיים, במידה ונצליח למצוא פתרון טוב בהרבה ממה שקיים קיום בעולם ניתקדם מהר יותר בנתיב הטכנולוגי. 43.חייבים לעדכן לפחות פעמיים בשנה את תכניות הלימודים בתחומים הטכנולוגיים מכוון שכל הזמן יש שינויים, עברו הימים שאפשר להכין תכנית לימודים שניתן לעשות בה שימוש עשרות שנים בלי לעדכן אותה, בדוק הזה כמעט כל חודש יש חידושים טכנולוגיים רבים. 44.אני רואה שבהמון מקומות בונים מגדלי משרדים מפוארים ואני שואל את עצמי למה לבזבז את הכסף? הרי ב2025 רובוטים יעבדו במקום בני האדם כמעט בכל סוגי העבודות אז למה צריך משרדים מפוארים בשביל הרובוטים? לא ניראה לי שרובוטים צריכים משרדים מפוארים, מה שיקרה שהרבה מגדלי משרדים יתרוקנו החל משנת 2022. 45.לפני שמתחילים לפתח איזשהו מוצר באחד הסטארט אפים חשוב לעשות כמה שיותר ישיבות ולקבל כמה שיותר עצות מכמה שיותר אנשים על מנת לגלות כשלים בתכנון כמה שיותר מוקדם וזה יחסוך המון עלויות ובזבוז זמן מיותר. 46.אחת הבעיות הגדולות במערכת החינוך זה כיתות גדולות מידי של המון תלמידים בכל כיתה, ברור שעוד מורים זה עוד הוצאות, אז הפתרון זה רובוטים שילמדו ויעזרו למורים האנושיים וכך ניתן יהיה ללמד בקבוצות של חמישה או עשרה ילדים. 47.שהילדים שילמדו טכנולוגיות מתקדמות ילמדו בעצמם פעם בשבוע את הילדים הצעירים יותר, ילדים מכיתה ט' ילמדו ילדים בכיתה 'א עד ג', כי למשל אין מספיק מורים בארץ שיש להם ידע ללמד על תאי גזע והאינטרנט של הדברים וזה גם יתר השראה ומוטיבציה לילדים להצליח כי יהיה להם מודל לחיקוי שעובר את אותו מסלול כמוהם ואיך הוא מצליח. 48.על מנת לקבל מוצר באיכות גבוהה בסטארט אפים תקימו מחלקות גדולות של אבטחת איכות ובקרת איכות וגם מחלקות של בדיקות אוטומטיות, חשוב גם במהלך הפרוייקט שלפחות שלשה צוותים יבדקו במקביל כל רכיב במערכת בכל סבב בדיקות על מנת לגלות כמה שיותר תקלות כי אין אדם אחד שמסוגל לגלות תמיד את כל התקלות. 49.חשוב לבצע את הפרוייקט הזה כמה שיותר בשקט על מנת שמדינות אחרות לא יעתיקו את הרעיון הרי חלק מהעניין זה ליצור פער טכנולוגי כמה שיותר גדול מול יתר העולם ובנוסף חז"ל אמרו "אין הברכה שורה אלא בדבר הסמוי מין העין". 50.חשוב כל הזמן לוודא שאת הכסף שהמדינה משקיע בפרוייקט יושקע בצורה הכי אופטימלית ונכונה, זה ניראה משהו שכל אחד עם קצת הגיון יחשוב עליו אבל כולנו ראינו מערכות אצלנו במדינה שהשתמשו בתקציבים שלהם בצורה שגויה ובגלל זה לא הגיעו לתוצאות. 51.אם יהיו מספיק פטנטים בידי אזרחים בארץ ובידי המדינה, כשיגיע משבר הרובוטים המדינה תהיה מסוגלת לשלם משכורת טובה לכל מי שלא תהיה לו עבודה בגלל שרובוט עובד במקומו באמצעות תגמולים על פטנטים ומוצרים שחברות ישראליות ימכרו בכל העולם, כי הרי רוב הטכנולוגיות הכי מתקדמות יהיו בידים של מדינת ישראל והאזרחים ולמדינה יהיה הרבה כסף ממיסים ומתגמולים, אפילו הרבה מעבר ממה שהמדינה תהיה זקוקה. 52.אם נדמה לך שבשנת 2020 העולם הטכנולוגי ישאר באותו מצב ורובוטים לא יתפסו הרבה ממקומות העבודה, אז טעות בידך, מספר הכתבות של פיתוחים טכונולוגיים בתחום הרובוטיקה עלה מאוד בשנתיים האחרונות ועוד יותר בחצי השנה האחרונה, כך שאם אתה רוצה לדעת לאן הרובוטים יגיעו בשנת 2020 לעומת מה שהם היום זה כמו להשוות את הטלפון הנייד הכי משוכלל שהיה בשנת 2007 לעומת הסמארטפון הכי משוכלל שיהיה בסוף שנת 2015. 53.מעצמות כמו סין, ארה"ב, הודו ורוסיה יאבדו את היתרון שלהם כמדינות עם הרבה אזרחים כי מה שיקבע מי מעצמה זה מי שיש לו הכי הרבה רובוטים ורובוטים הכי משוכללים וטכנולוגיות נוספות הכי מתקדמות, לכן לארה"ב לא יהיה יתרון עלינו השאלה היחידה זה האם נפעל נכון על מנת להגיע ליעד של הכלכלה הגדולה והחזקה בעולם ותארתי בכל הסעיפים למעלה מה זה אומר לפעול נכון. 54.בשנת 2032 המקום היחיד שניתן יהיה לעבוד בו זה מוזאון שיוקם ויקראו למוזיאון "פעם עבדנו" במוזיאון יהיו מוצגים שונים שקשורים לעבודה ולעידן התעשייתי ויתאפשר למבקרים לחוות מה זו עבודה כגון דלפק של מזנון אוכל שלאנשים תינתן ההזדמנות להכין סנדביצ'ים בעיקר על מנת להראות לדור הצעיר של הילדים איך פעם אנשים עבדו. 55.אם תלמיד פיספס שעור או לא הבין, רוצה לחזור על החומר, צריך שיהיו שעורים לכל נושאי הלימוד באתר אינטרנט יעודי שישרת את כל התלמידים מכל בתי הספר בארץ, בנוסף אם מורה לא מגיע מאיזו שהיא סיבה לכיתה, השעור אבוד, במקום זה ניתן להקרין לכיתה שעור מוקלט מאותו נושא, מה אם תלמיד רוצה להתקדם בחומר וללמוד עוד נושאים כגון להתכונן לשעור שיהיה מחר או בשבוע הבא אין לא היום אפשרות אבל אם כל השעורים יהיו זמינים באינטרנט זה ייעל ויחסוך המון כסף למערכת החינוך וגם הציונים יהיו טובים בהרבה, חשוב שהשעורים יהיו שעורי וידאו כי קל בהרבה להבין ככה עם הרבה תמונות ומוזיקה על מנת שהתלמידים לא יאבדו עניין אחרי כמה דקות בעיקר התלמידים שיש להם בעיות קשב וריכוז. 56.עד שנת 2020 אין הרבה זמן לכן צריך להוציא לפועל תכנית כזאת כתכנית חרום בגלל שהבירוקרטיה לא תאפשר להוציא לפועל תכנית כזאת מורכבת בזמן קצר בגלל שבשנת 2020 רק המדינה תהיה עמוק בתוך המשבר. 57.פרוייקט כזה חייב להתבצע במתכונת חרום כי אין הרבה זמן עד שנת 2020, בקצב שרפורמות בארץ מתקדמות עד שהדברים ייצאו לפועל כבר נהיה עמוק בתוך משבר הרובוטים. 58.חייבים להכין רשימה של כל המקצועות ולנסות להעריך בכל שנה כמה אחוזים מהעבודות באותו מקצוע יבוצעו על ידי רובוטים ולהתחיל להערך לזה, על ידי פתיחת מקצועות עתידיים כגון מאמן רובוטים, יועצי רובוטים וכו', למפות אילו מקצועות חדשים יהיו ולהערך חזה מבכינת תכהנית לימודים הכשרות ועוד. 59.תנו לילדים בשדרות ובדרום להמציא את הפטנטים, המיקרו רובוטים שילחמו במנהרות והקסמים של החמאס, זה יצליח ואין לכם מושג כמה זה יצליח. 60.בסופו של דבר מערכת החינוך צריכה להישאר עם שעורי טכנולוגיה, תנ"ך, פטנטים, יזמות, ניהול כלכלי אישי נכון, שפות והתעמלות. 61.כדאי מאוד בפרוייקט כזה להישען על המון מתנדבים על מנת שיהיה כמה שיותר כסף לדברים החשובים כגון ציוד וכו'. 62.במידה והתכנית הנ"ל תיושם במלואה מדינת ישראל תהפוך למדינה מאוד אטרקטיבית ויהודים מכל העולם יעלו בהמוניהם לארץ, שזה דבר בהחלט מבורך. 63.ככל שתחכו יותר זמן עד שתיישמו את התכנית יהיה יותר קשה ויקר לרשום פטנטים בנושאים הנ"ל כי הרבה מאוד רעיונות ופטנטים ירשמו כבר על ידי חברות ממדינות אחרות, תמיד כדאי להיות בין הראשונים. 64.כדאי לבקש מהילדים ומהסטודנטים שילמדו את ההורים שלהם ויתר בני המשפחה על החיים בעתיד כגון האינטרנט של הדברים ורובוטיקה על מנת שכל האוכלוסיה תיהנה מהשינויים הטכנולוגיים לא כמו עם האינטרנט שחלק גדול מהאוכלוסיה בעיקר המבוגרת משצמש באינטרנט עד היום. 65.בחופש הגדול הילדים יוכלו לעבוד בחברות הסטארט אפ שיוקמו בבתי הספר במקום לבזבז את הזמן בבית והילדים מתחת לכיתה ו' ישתתפו בקייטנות טכנולוגיות במקום קייטנות רגילות. 66.באיזשהו שלב יהיה צורך להזרים באופן חלקי חלק מחברות הסטארט אפ מחוץ לבתי הספר לשוק האזרחי שיהיו בשיתוף שך בתי הספר / המדינה והשקעות חיצוניות, חייבים לתכנן את זה מראש ובגלל שיש מחסור במהנדסים בארץ חייבים תכניות לימוד קצרות יותר של שנתיים וחצי על מנת שיהיו הרבה מהנדסים זמינים לעבודה בתחומים השונים, בעצם הכשרת טורבו של מהנדסים. 67.בארה"ב משלבים אוטיסטים בהייטק מצאו שהם מגלים פי 5 עד עשר יותר באגים \ תקלות מאשר אנשים רגילים, לכן עלינו ללמוד מזה ולשלב אוטיסטים בענפי הטכנולוגיה כבר מגיל צעיר, בעצם להכשיר את האוטיסטים החל מכיתה א' כמו כל ילד רגיל. 68.שכל ילד יסתובב תמיד עם פינקס ועט על מנת שירשום כל רעיון לפטנט שעולה לו בראש על מנת שלא ילך לאיבוד. 69.לא ניתן לסמוך על זה שכל מי שסיים ללמוד ימשיך להתעדכן בעצמו בטכנולוגיות חדשות כי לא לכל אחד יש אופי ורצון להתעכן באופן קבוע כל השנים, לכן יש לדאוג להכין מצגות וסרטוני וידאו עם העדכונים האחרונים בטכנולגיות החדשות מספר פעמים בשנה ולהגיע לאותם בוגרים על מנת שיצפו בעדכונים, אם זה דרך כנסים, רשימות תפוצה, פניה למעסיקים וכו'. תאר לך מה זה יעשה לכלכלת המדינה. לסיכום: ניתן לנצל את מהפכת הרובוטים על מנת להפוך את הכלכלה של ישראל לכלכלה הגדולה והחזקה בעולם או פשוט לא לעשות כלום ואז ישראל תיסבול מהמשבר כמו יתר העולם וזה יהיה חבל עד מאוד, התחזית שלי שאגב היא גם תחזית עולמית למה שיקרה למדינות שלא יערכו כראוי למשבר: מקסימום בתחילת שנת 2020 מתחילים לראות בין 7-15 אחוזים ממקומות העובדה שהולכים לאיבוד לטובת המכונות השיא הראשון יהיה ב 2025 של 55 עד 80 אחוזים והשיא השני בשנת 2028 עם 99 מהעבודות שיבוצעו על ידי רובוטים. תהיה כמובן אבטלה עצומה, הפערים הכלכלים יגדלו עוד יותר, לאנשים לא תהיה תיקווה ללכת ללמוד כי כל מקצוע שזמין ללימודים אין בו עבודה, לא תהיה לאנשים תעסוקה וגם לא יהיה להם כסף לבזבז בשעות הפנאי הרבות, תחשבו על ההשלכות של המצב הזה. למדינה לא היה מספיק כסף ךטפל במשבר כי יהיה משבר כלכלי קשה מאוד בארץ ועוד יותר קשה ביתר העולם ואז על מנת להחזיק את הצבא ויתר המדינה, המדינה מחוסר ברירה תלאים את הפנסיות וכו' ותשתמש גם ברזרבות האחרונות שיהיו לה שאגב יגמרו בתוך שנתיים או שלוש, המדינה תנסה למזער את הנזקים של המשבר באמצעות החלטות שיתקבלו במצב של פאניקה, חוסר אונים, פחד והכי גרוע חוסר ידע מספק בתחום, ישראל ויתר העולם ינסו לעצור את המשבר על ידי זה שינסו לעקב את כניסת הרובוטים למקומות העבודה באמצעות רגולציות שגויות שחוסמות במקום רגולציות נכונות שמקבלות בברכה ובמהירות את הטכנולוגיות החדשות, אבל בעולם גלובלי זה לא יצליח ורק יגרום לנזק גדול בהרבה בין היתר בגלל שזה יעצור את ההתקדמות הטכנולוגיה ויגרום לעוד שורה ארוכה של בעיות קשות נוספות שרק יחמירו עוד יותר את המצב. בנוסף יהיו המון טכנולוגיות מדהימות כגון רובוטים ועוד הרבה דברים נוספים שיהיו זמינים אבל לאנשים לא יהיה כסף לקנות את אותם טכנולוגיות חוץ מלעשירים ולתאגידים כי לאנשים לא תהיה עבודה. יהיו כמובן מומחים רבים שיציעו הצעות שונות אבל שום דבר לא יעזור, כי רוב האנשים מקובעים במה שהם למדו באוניברסיטה לפני עשרות שנים ואותם רעיונות אולי התאימו לעבר אבל לא לשנת 2020 ובטח לא לשנת 2025 בנוסף הטיימינג הוא גורם מכריע ויהיה פשוט מאוחר מידי על מנת לטפל במשבר הכלכלי והחברתי שיתפשו את מקומות העבודה ויהיה כבר מאוחר מידי להפוך את המשבר להזדמנות כלכלית וטכנטלוגית עבור המדינה. נצליח לצאת מהמשבר אולי בין השנים 2035 ל 2040 לאחר שהמכונות ייצרו עבורינו הכל ונצליח ליצור מתודולוגית חיים שונה שלא כוללת בתוכה קיום כלכלי באמצעות עבודה. אם ניראה לכם שלהשקיע 20 או 25 מיליארד שקלים בשנה בפרוייקט כזה זה הרבה מידי כסף תחשבו שוב מה האלטרנטיבה כי התעלמות מהבעיה או השקעה קטנה מידי לא מבשרת טובות וזה ממש בלשון המעטה. איך אני יודע שהמדינה לא נערכת מבעוד מועד וכראוי במשבר הרובוטים? אם במשך 10 שנים לא הצליחו לפתור את משבר הדיור ומשבר הרובוטים יהיה משבר קשה ומורכב בהרבה והתוצאות הקשות של חוסר טיפול במשבר הרובוטים יגיעו במהירות רבה הרבה יותר אז אני יכול להסיק את המסקנה במתבקשת שלא מטפלים ולא נערכים כראוי למשבר הרובוטים. כולם כבר חושבים מחוץ לקופסה, היום זה כבר ממש לא מספיק, חייבים לחשוב מאה מיליון קילומטר מחוץ מהקופסה. היתרונות של התכנית לרפורמה בחינוך: 1.יאפשר למדינת ישראל לעבור את משבר הרובוטים במינימום פגיעה כלכלית וחברתית. 2.ניצול הזדמנות חד פעמית של ישראל להפוך למדינה הכי מתקדמת ועם כלכלה הגדולה בעולם. 3.לפתוח פער טכנולוגי של דור אחד לפחות מול יתר העולם. 4.מילחמה עתידית מול האוייבים של המדינה תעלה 20% אחוז מהעלות קיום , עם הרבה פחות נפגעים וגם המלחמה תסתיים בתוך שעות בודדות. 5.לקח לעתיד שמניעה של משבר עדיפה בהרבה על השיטה שקיימת במדינה 67 שנים של לחכות למשבר ואז לנסות לפתור אותו ולא תמיד בהצלחה, משבר הדיור לדוגמא. 6.כאשר הבינה מלאכותית והרובוטים יקחו לנו את מקומות העבודה המדינה תהיה מסוגלת לשלם בקלות משכורות יפות לאלו שלא תהיה להם עבודה באמצעות תגמולים על פטנטים והטכנולוגיה המתקדמת. 7.השכנים שלנו חיים מהנפט, ישראל תתקיים כלכלית מהפטנטים ומתחליפי הנפט והפנלים סולאריים שנמכור בכל העולם וכו'. 8.נקיים פסוק מהתורה של "איזהו חכם הרואה את הנולד", כמה יתרונות יש למי שהולך כל חייו בדרך הזאת. 9.יתן תאוצה עצומה לכלכלה ותהיה עבודה לכולם עד הרגע שלא יהיה לנו צורך לעבוד כי הפטנטים והרובוטים יספקו לנו הכל. 10.במקום שבממוצע אדם אחד מ2000 אנשים ימציא פטנט אחד בגיל 30 אז אחד מ30 אנשים ימציא שלשה פטנטים במהלך החייםשלו והפטנט הראשון יהיה לפני גיל 15. 11.זה יתן דחיפה עצומה לכלכלה. 12יפחית בצורה משמעותית את מספר המובטלים שיהיו בישראל החל משנת 2020 עד שנת 2028 לעומת יתר העולם. 13.בגלל התגמול הגדול לממציאי הפטנטים וכו' יהיו פי 100 המצאות ופטנטים שימצאיו וירשמו תושבי ישראל, תחשבו על ההשלכות הכלכליות. רשימה חלקית של הסטארט אפים שכדאי להקים: לפני בינה מלאכותית, בינה מלאכותית ועוד בינה מלאכותית. 1.די, מספיק עם הנפט אפשר וחייבים כבר בתוך 5 שנים למצוא תחליף לנפט. 2.הפנלים הסולאריים של היום לא מספיק יעילים וזולים צריך לפתח את הדור הבא של הפנלים הסולאריים, הגיע הזמן כבר לפתח פנלים יעלים בהרבה שמייצרים הרבה יותר אנרגיה. 3.אחת המגבלות של הרובוטים זה שהסוללות לא מסוגלות להכיל \ לטעון מספיק אנרגיה, חייבים לפתח סוללות שטוענות הרבה יותר אנרגיה, קלות משקל, שניתן להשתמש איתן הרבה פעמים ושהן נטענות במהירות של כמה שניות. 4.מיקרו וננו רובוטים ורחפנים לשימושים צבאיים. 5.צריך לעבוד על מזעור של רכיבים אלקטרוניים וכל הזמן להתקדם בזה. 6.לייזרים מתקדמים בהרבה לשימושים צבאיים, שייסיעו בין היתר לכיפת ברזל. 7.שיבוט אברים ורקמות לשימושים רפואיים. 8.מערכת אוטונומית להתקנה בכל רכב על מנת שכל סוג של רכב יוכל לנסוע באופן עצמאי, שישראל תוביל בטכנולוגיה הזאת. 9.רחפנים אוטונומיים לשימושים אזרחיים וצבאיים. 10.מדפסות תלת מימד. 11.אחת הבעיות בלחימה זה זמן לכן כדאי כבר לפתח טיל שיכול לשאת בתוכו מיקרו, ננו רובוטים ורחפנים לכל נקודה בשדה הקרב בתוך זמן קצר ביותר. 12.פיתוח רובוטים בהשראת בעלי חיים, מה שנותן למשל להעתיק את הטכנולוגיה שהבורא העניק לבעל החיים לרובוט וזה מאפשר למשל לרובוט להיות מסוגל לשאת משא פי 2000 ממשקל הרובוט. 13.באמצעות ננוטכנולוגיה ניתן לפתח חומרים חזקים בהרבה (אפילו חזקים פי כמה מאות) שניתן יהיה לחזק איתם מבנים מרעידות אדמה ומקלטים וממדים למיגון ואפילו טנקים, מטוסים, אפודים וכו'. 14.היום מנסים לפתח בעולם צבע שניתן לצבוע איתו כל סוג של משטח, קיר וכו' והצבע יתפקד כמו פנל סולארי שמייצר חשמל. 15.פיתוח רובוטים לטיפול בקשישים וחולים סיעודיים, יש לזה שוק עולמי של עשרות מיליארדים בשנה. 16.פיתוח רובוטים ומיקרו רובוטים לגילוי מנהרות ובונקרים של האויב, הרובוטים חייבים להיות מסוגלים לחפור, לעבור בתוך ביוב ועוד יכולות רבות נוספות. 17. מערכת שיש בה קרן לייזר שמאתרת את מקור הירי שיורה על הכח שלנו, קרן הלייזר משמידה את הכדורים שנורים וגם פוגעת במקור הירי בצורה אוטונומית. 18.להמשיך לפתח אבל דברים מתקדמים בהרבה בכל מה שקשור ללוחמה אלקטרונית ומערכות שמגינות מפני התקפה של נשק כזה. 19.תאי גזע - לפתח טכנולוגיה שבאמצעות שיבוט של תא של פרה למשל וכך ניתן לייצר בשר למאכל במעבדה וככה להפסיק את העוול שעושים לבעלי החיים בזה שאוכלים אותם. 20.גם מדינות אחרות מפתחות מיקרו וננו רובוטים חשוב לפתח טכנולוגיה שתגן עלינו מפני הרובוטים של צבאות ומדינות אחרות. 21.עד כמה שידוע לי עופרת זה החומר היחיד בטבע שמגן מפני קרינה רדיואקטיבית אבל עופרת מאוד יקרה וכבדה, לכן צריך למצוא פתרון לחומר קל וזול בהרבה שניתן לפתח באמצעות ננוטכנולוגיה. 22.רובוטים לענף הבניה. 23.לפתח רובוטים למטבחים, בתים (נקיון,בישול, טיפול והשגחה על ילדים), רובוטים לעבודות גינון, רובוטים נותנים שרות בחנויות. 24.רובוטים ורחפנים לכיבוי אש, רובוטים ורחפנים לחילוץ והצלה (ביבשה ובים). 25.ננורובוטים לשימושים רפואיים, כגון טיפול במיקרה של קריש דם והשמדת תאים סרטניים. 26.אוכלוסיית הדבורים מידלדלת מאוד משנה לשנה לכן חשוב לפתח מיקרו רובוטים שיבצעו האבקה כמו הדבורים, כי פעולת האבקה של הדבורים חשובה מאוד בגלל שללא האבקה יהיה הרבה פחות מזון בעולם. בכבוד רב רונן

תשובה

שלום וברכה

דבריך מצויינים אבל אין לנו יכולת להשפיע בנידון.

בברכה,

צוות הידברות