תורה ומדע

למה צד ימין של המח שולט על צד שמאל ולהפך?

  • כ' תמוז התשע"ה

שאלה

למה צד ימין של המח שולט על צד שמאל ולהפך? למה לא כל צד שולט על הצד שלו?

תשובה

שלום וברכה,

ראשית כל, חשוב לתקן טעות נפוצה: אין מח שמאלי ומח ימני. ישנו רק מח אחד. אך מכיוון שניתן לחתוך את המח בדיוק באמצע, ובכך לתאר אותו בצורה טובה יותר כמח שמאלי וימני, משתמשים בביטוי זה.

המח למעשה מעביר מידע בכל חלקיו. אולם הצד השמאלי של המח אכן שולט על הצד הימני של הגוף, והצד הימני של המח שולט על הצד השמאלי של הגוף. תופעה זו קיימת אפילו במוחם של זוחלים, ואין למדע עדיין תשובה מהי המטרה שבכך.
אחת התיאוריות טוענות שהראייה התלת-מימדית, אשר עושה שימוש בשתי עיניים, דורשת מן המח להתחלק בצורה זו, כדי שיוכל לחבר שתי תמונות שונות לכדי תמונה תלת-מימדית אחת. תיאוריה אחרת טוענת שהסיבה להיפוך הזה נועדה כדי לייצר הרמוניה גדולה יותר במח, כי עליו לעבד מידע שעובר בין כל חלקיו (האותות ששולח המח השמאלי לגוף עוברות גם במח הימני, וכן להיפך). הסבר נוסף מנסה לטעון שהדבר קשור להתפתחות העובר באופן המוצלח ביותר, שדורש זאת. אך אף אחד מן ההסברים עדיין אינו יכול לספק תשובה מפורטת.

זהו אחד מסודות הבריאה, שבע"ה יתגלו בעתיד. רק על דבר אחד אין ספק, שהכל עושה הקב"ה בחכמה רבה, ויש הסבר מאחורי כל פעולותיו.
עוד על החכמה המדהימה בגוף האדם:

בברכה,
דניאל בלס