שאל את הרב - כללי

מדוע יש צורך בתפילין של רש"י/רבנו תם?

  • כ' תמוז התשע"ה

שאלה

שלום לכבוד הרב נר"ו. ידוע כי בזמן הגמרא היו מניחים תפילין, משום שהן נזכרות שם המון. אם כך, מדוע היה צורך שרש"י יתקן כאלה, אם הן כבר היו קיימות לפניו? מה קרה בזמן שבין הגמרא עד לנקודה שבה רש"י תיקן תפילין?

תשובה

לכבוד השואל,

לפי הבנתי, התפילין תמיד היו אותם התפילין מאז ציווים למשה רבנו בהר סיני.

על פי קבלה, ישנם שני דרכים, באיזה סדר להכניס את הפרשיות לבתי התפילין.

בגמרא שמדברת אודות סדר הכנסת הפרשיות, אפשר לפרש בשני האופנים; רש"י הקדוש מפרש באופן אחד, ונכדו, רבינו תם, מפרש באופן השני.

התפילין הבסיסי שכל אחד מחוייב בהם, הם כפי הפירוש הראשון, כפירוש רש"י. והנוהגים על פי קבלה מניחים גם את התפילין שנעשו לפי הפירוש השני של רבינו תם.

ולכן  נקראים התפילין הרגילים "תפילין של רש"י" - לא שהוא המציא אותם חלילה, כי אף פעם מאז מתן תורה לא נשכחו, רק  - שהפרשיות המונחות בתפילין הן מונחות לפי הסדר כמו פירושו של רש"י על הגמרא.

בברכה,

רב נחום