שאל את הרב - כללי

פירוש האמור במקומך יושיבוך

  • י"ט תמוז התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, שאלתי היא בעניין האמור בשמך יקראוך, ובמקומך יושיבוך, ומשלך יתנו לך. אין אדם נוגע במוכן לחברו, ואין מלכות נוגעת בחברתה אפילו כמלא נימה (יומא לח:א-ב). רציתי להבין למה בדיוק התכוון בן עזאי שהרי נאמר גם ״פן יקדימנו אחר ברחמים״ לעניין זיווג.אז עד היכן מגיע העניין שהקצוב לאדם יהיה שלו. ובנוסף,לאיזה נושאים הדבר שייך זוגיות,פרנסה,וכד׳. תודה רבה וכל טוב.

תשובה

לכבוד השואל,

זכורני שמובא בספרי פנימיות , ששמא יקדמנו אחר רק מדובר באשה כזו שחסר לה בת זוגה (ברוחניות) משום איזו סיבה.

ולפי זה, על מה שנגזר מן השמים בת פלוני לפלוני, עדיין שייך הכלל של "אין מלכות נוגעת בחברתה כמלא נימא"; ואין מזה סתירה שהקצוב לאדם שייך לו ומגיע לו.

בברכה,

רב נחום