שאל את הרב - כללי

שאלה לגבי תליית מזוזה

  • י"ז תמוז התשע"ה

שאלה

עברתי דירה, ולפני שאני אתגורר בה תוך כדי הניקיונות תלייתי את המזוזה בכניסה למסדרון(בקומה הזו יש מקלט וכמה חדרי מחסן והית שאני מתגוררת בו אז החלטתי שגם שם צריך מזוזה אחרי שקראתי ולמדתי) ותלייתי עוד מזוזה בכניסה לבית עצמו שהוא חדר גדול (חדר עם מטבח וסלון ומקלחת). תלייתי בלי לברך ותלייתי למעלה בגובה של הראש שלי. ידוע לי שצריך לתלות ב1/3 הראשון, אז האם לדוגמה היה הגובה של הדלת 2מטר אז 1/3 = 67 בערך אז תולים את המזוזה מעל כך שהסיום של המזוזה נקבע ב67? או מתחת? והאם אפשר עכשיו לתקן את המיקום ולברך? אני כבר בבית שבוע ימים ורק עכשיו התפניתי

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

"תלייתי בלי לברך ותלייתי למעלה בגובה של הראש שלי. ידוע לי שצריך לתלות ב1/3 הראשון, אז האם לדוגמה היה הגובה של הדלת 2מטר אז 1/3 = 67 בערך אז תולים את המזוזה מעל כך שהסיום של המזוזה נקבע ב67? או מתחת?"

סיום של המזוזה נקבע ב67.

"והאם אפשר עכשיו לתקן את המיקום ולברך?"

- אפשר לתקן אבל כפי הבנתי - בלי לברך.

וזהו משום שבדיעבד את מקיימת את המצוה אפילו כאשר  המזוזה תלויה למעלה בכל איזור שליש העליון, ונמצא שאפילו אם את מזיזה אותו כעת, מ"מ אין את מתחילה  למלא חיוב חדש עכשיו.

בברכה,

רב נחום