שאל את הרב - כללי

כוחות הטומאה והקדושה בעולם

  • י"ג תמוז התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, הקדוש ברוך הוא ברא בעולם יצר הטוב ויצר הרע כדי שהאדם יבחר בטוב ויקבל שכרו בזכות, 1)מה זה טומאה ומה זה כוח הטומאה? מה זה קדושה וכוח הקדושה? מתי נבראו כוחות הטומאה והקדושה? (לפני שהעולם נברא או אחרי) 2) האם יש עליונות לקדושה על פני הסטרא אחרא (כדי שהאדם יוכל לבחור מתוך הכרה שהקדושה היא האמת) או שמא זה על אותו "משקל" כי הרי נאמר "זה לעומת זה עשה אלקים"? 3) מה זה רוח הקודש? 4) כדי לאפשר בחירה אז הקב"ה אפשר כל מיני תופעות בעולם מצד הטומאה, כנגד צד הקדושה כדי שהאדם יוכל לבחור. (כמו נביאי אמת, ונביאי שקר, חלום אמת חלום שקר, וכו)האם ייתכן שה' יאפשר את תופעת ה"צופן" (דילוגי האותיות והצפנים שבתורה) בספרים אחרים בעולם- מצד כוח הטומאה כדי לאפשר בחירה או התופעה הזו קיימת רק בתורה הקדושה שלנו? 5)האם יש גבול לכוחות הקדושה והטומאה בעולם? תודה רבה!!!

תשובה

לכבוד השואלת,

1. כפי שלמדתי מרבותי, בשעת בריאת העולם נסדר מערכת הקדושה, ולמולו ניתן מקום למערכת הטומאה.

קדושה היינו כאשר עושים משהו בכונה אמיתית לתת; טומאה היא כאשר עושים משהו רק בכונה לקחת.

וכן מובא בזוהר הקדוש: צד האחר (הטומאה) אינה "עושה פירות" - כלומר, שלא נותנת לזולת.

2. כפי שהבנתי, הם ב"אותו משקל" - "זה לעומת זה" - לצורך הבחירה; אבל ישנו מעלה של הקודשה על הטומאה.

הקדושה אינה הולכת לכיליון, והיא קיימת לעולם - משא"כ בטומאה - שה"רע מכלה את עצמו" (עיין להלן תשובה  5).

3. ישנם דרגות עילאות שאדם המקדש את עצמו יכול לזכות אליהם - וכמו שהיתה בזמן הנבואה, וכמבואר ברמב"ם הלכות יסודי התורה פ"ז.

מקובל לנו מגדולי המקובלים, שכשכבר לא היתה העולם מספיק זך כדי לזכות לנבואה, היו משתמשים ב"בת קול" בזמן הגמרא; וכשזה נפסק, נשאר דרגת רוח הקודש אשר שורה על אדם הזוכה, אשר עובדי השם יכולים דרכו להשיג ידיעות ברוחניות. והדרך לזכות אליה היא מבוארת בברייתא דרבי פנחס בן יאיר (עבודה זרה כ:).

4. יתכן, אבל לא שמעתי על זה; גם לא מסתבר הואיל ושאר הדברים בעולם נתחברו רק בידי אדם בלי השראה של רוח הקודש.

5. לכוחות הטומאה יש גבול, עי' בספר דעת תבונות לרמח"ל ז"ל אות קסו.

בברכה,

רב נחום