שאל את הרב - כללי

רכילות

  • ח' תמוז התשע"ה

שאלה

1.אם חברה שלי רבה אם חברה אחרת שלי והיא מספרת לי מה קרה במטרה שאני יוכל לעזור לה האם זה עדיין נחשב כאסור ולרכילות? 2. האם מותר לי לספר לחברה שלי על ריב שקרה לי עם חברה אחרת וממה נפגעתי ? בתודה מראש מירית

תשובה

לכבוד השואלת,

1. היא מותרת  לספר לתועלת, ובתנאי שיתקיימו כל התנאים המבוארים בספר חפץ חיים כלל י'.

ואלו הם בקיצור:

א. שהיא ראתה את הדבר שהיא מספרת עליו בעצמה - לא ששמעה מאחרים.

ב. שהיא תתבונן מקודם לראות אם באמת על פי תורה הצדק איתה (וזה הכי קשה, כי הרבה פעמים האדם מרגיש שהוא הצודק, ובאמת אינו בטוח אם הוא צודק או השכנגדו). כי אם היא באמת אינה צודקת שנעשה לה עוולה על פי תורה, אז שוב תיכנס הסיפור לגדר של מוציא שם רע ח"ו.

ג. אם היא בעצמה יכולה לדבר עם מי שפגעה בה, מקודם, אז היא חייבת לעשות כן לפני שתספר לך.

ד.  היא צריכה ליזהר שיהיו כל פרטי הסיפור אמת בלי תערובת של שקר או הגזמה, ושלא תחסר שום פרטים שאולי יש בהם זכות לחברה.

ה. שבעת סיפורה היא תתכוין לתועלת.

ו. אם היא תוכל לקבל את התועלת שהיא מחפשת באופן אחר ובלי לספר, או אפילו בלי לספר "כל כך הרבה", אז אסור לה לספר .

ז. שלא תצא על ידך יותר היזק לחברה מאשר היא מחוייבת בדיוק על פי דין תורה בשביל מה שהיא עשתה.

ח. את בשמעך את הדברים, צריכה לגמור בדעתך שאין את מאמינה לדברים האלו כלל במאה אחוז, ואת רק שומעת אותם כדי לנסות לעזור לחברה כפי מה שהיא מבינה.

2. אם אינה לתועלת אין היתר לספר.

ואם יש בדבר תועלת מצד שאת מפרקת את הכאב שעל לבך, אז את צריכה לראות לקיים את הז' תנאים הראשונים הנ"ל בתשובה א', וחברך השומעת ממך תצטרך לקיים את התנאי הח'.

בברכה,

רב נחום