שאל את הרב - כללי

פרנסה מהשם

  • ח' תמוז התשע"ה

שאלה

בס״ד שלום כבוד הרב! אני לאחר חוםשת לידה התפטרתי מעבודתי ומחפשת עבודה חדשה. אני גננת ונהייתי כבר ״מכורה״ לבדוק באתר של הגננות אם יש הצעת עבודה עבורי. שלחתי המון קורות חיים לגנים ובתי ספר, דברתי עם המפקחים - כל ההשתדלות האפשרית. האם להמשיך לבדוק באתר העבודות זו השתדלות יתר? האם להניח להשתדלות ולתת לבורא עולם לשלוח אליי את שאמור להגיע אליי? מהי בעצם השתדלות יתר ?..... תודה

תשובה

לכבוד השואלת,

כפי הבנתי השתדלות יתר היינו הרבה יותר מן המקובל אצל רוב האנשים לפי המקובל בשוק.

בנוסף להשקפה שאין לעשות השתדלות יתר (כי אולי פשוט לא הגיע הזמן או המקום הנכון בשבילך לעבוד שם), יש ג"כ את הכלל של "משיח--בהיסח הדעת" (ע"פ גמרא סנהדרין צז.). שהגאולה (הכללית והפרטית) רק באה, כאשר אדם מסיח דעתו ממנה; ואם חושב על הגעת התוצאה כל הזמן, אז היא איננה באה (ברכות לב: "ומעיין בה").

כלומר, באופן רוחני, הצפייה התמידית לתוצאה, היא [ה]מונעת את התוצאה מלבוא, ואפילו אם כבר הוסכם בשמים שהאדם כן יזכה לאותה תוצאה.

ולכן אם כבר נסית יותר מן הרגיל, כדאי שתשקיעי את עצמך בענין או פרויקט אחר עד שתסיחי דעת מן המשרה, וסוף התוצאה לבוא - בעזרת השם.

בברכה,

רב נחום