חברה והשקפה

איך אפשר להסביר שהקב"ה נתן לנו בחירה חופשים אבל יש לו יכולת להשפיע על בחירותינו

  • ח' תמוז התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב. איך אפשר להסביר את זה שהקב"ה נתן לנו בחירה חופשית, אבל יש לו יכולת להשפיע על בחירותינו, כמו שעשה לפרעה וחיזק את ליבו? תודה.

תשובה

שלום וברכה

ברמב"ם מבואר שלרשע שכבר הרשיע הרבה בבחירתו החופשית, הבורא יכול לקחת לו כבר את הבחירה שלא יוכל לשוב בתשובה, כי הוא כבר מיצה את מתנת הבחירה שנתנו לו.

עוד ביארו בהרחבה המפרשים שהקב"ה רק שם לו משקל נגד שלא יושפע מהמכות ויכול להישאר בבחירתו הראשונה.. לאחר קבלת מכות כאלו כפי שוהא קיבל לא היתה לו כלל בחירה והיה מוכרח לעשות את רצון ה' להוציא את עמו ממצרים ושוב לא היתה לו בחירה על כך, על כן ה' הכביד את ליבו כדי שיכול להתגבר על הקושי של המכות וישאר בבחירה חופשית.