שאל את הרב - כללי

נדר או שבועה

  • ז' תמוז התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, אני מתלבטת אם אני צריכה בהתרת נדרים מכיוון שאמרתי כך (בערך) : אני יקרא כל יום את הפרק תהילים של אותו היום ואז יסיים בע"ה את כל הספר תהילים בשבוע. האם זה נחשוב נדר? האם אני צריכה התרת נדרים אם אני לא מצליחה בקבלה הזאת שקבלתי על עצמי... ועוד שאלה, אם אני לא זוכרת בבירור איך אמרתי , ואני רק יודעת שבעצם מה שאני קבלתי או שרציתי לקחת על עצמי זה קריאת תהילים כל השבוע של אותו יום, האם אני צריכה בהתרת נדרים? תודה מראש!

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

כן צריך התרת נדרים, וכמו שאמרו בגמרא נדרים (ח.): "אמר רב גידל אמר רב: האומר לחבירו: "נשכים ונשנה פרק זה", עליו להשכים". ופירש שם הר"ן: "דבקבלה בעלמא לדבר מצווה מהניא; דמאי דאמרינן הכא, לא הזכיר לא נדר ולא שבועה, ואפילו הכי, בדיבורא בעלמא סגי, דומיא דמאי דאמרינן דקבלה בלחוד מהניא לצדקה, כדכתיב" "בפיך זו צדקה", והוא הדין לכל דבר מצווה.

הרי שהמקבל עליו לעשות דבר טוב, ולא הזכיר שיהא בלי נדר, צריך לקיימו או לשאול עליו שהוא כמו נדר.

בברכה,

רב נחום