שאל את הרב - כללי

חזרה בתשובה מהר או לאט?

  • ד' תמוז התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב. אומרים שכשחוזרים בתשובה לא לעשות את זה מיידי בבת אחת אלא לאט לאט ומצד שני איך אפשר לחזור לאט לאט ולהמשיך לחטוא בשאר? ועוד אנחנו מאמינים שהמשיח צריך לבוא כל יום אז זה מרגיש כאילו אין זמן וצריך למהר לחזור בתשובה לפני שיהיה מאוחר מדי.. אשמח אם כבודו יכול להבהיר לי את הסתירה הזאת בתקוה שהיא מובנת. תודה רבה!

תשובה

לכבוד השואל,

"אומרים שכשחוזרים בתשובה לא לעשות את זה מיידי בבת אחת אלא לאט לאט ומצד שני איך אפשר לחזור לאט לאט ולהמשיך לחטוא בשאר?"

תשובה - מותר, על פי הכלל של "אין הקב"ה בא בטרוניא (טענות) עם בריותיו", כלומר שהשם אינו מצפה מאתנו לעשות דבר שלמעלה מיכולתינו הטבעי.

"ועוד אנחנו מאמינים שהמשיח צריך לבוא כל יום אז זה מרגיש כאילו אין זמן וצריך למהר לחזור בתשובה לפני שיהיה מאוחר מדי."

תשובה - אפילו אם לא יספיק אין זה נחשב מאוחר, על פי הכלל: "חשב לעשות מצוה ונאנס, מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה" - ואם התכוין לעשות תשובה שלימה, והתקדם רק כפי יכולתו, ולבסוף נתקצר הזמן שלא בשליטתו, נחשב הדבר כ"אונס", ונחשב לאדם כאילו שהשלים את תשובתו, הואיל ואין המניעה ממנו.

בברכה,

רב נחום