שבת

האם מותר להכין קפה נמס בשבת?

  • כ"ו סיון התשע"ה

שאלה

הבנתי שאסור להכין נס מפני שכשאני שופך את החלב לכוס המים החמים אני עובר על מלאכת בישול בשבת מפני שהחלב קר? תודה

תשובה

שלום רב,

אבקת קפה נמס שעברה תהליך בישול בשעת הייצור, מותר לערות עליה מים רותחים מכלי ראשון, ואם אפשר עדיף שלא לערות מכלי ראשון (ראה משנה ברורה סימן שיח ס"ק עא, שו"ת יביע אומר חלק ח' חלק אורח חיים סימן לה, וחזון עובדיה שבת חלק ד' עמודים שיג, שיט).

אולם בקפה נמס בטעם 'וניל' או 'מוקה' חלק מהרכיבים שבו עדיין לא התבשלו לגמרי, ולכן אסור לערות עליהם מים ישירות מתוך המיחם, אלא יערה את המים לתוך כוס ומשם יערה על הקפה (ראה הליכות שבת חלק א' עמוד רט), ורבים מהאשכנזים נוהגים שלא לערות מים רותחים על רכיבים שלא עברו בישול אפילו על ידי כלי שלישי (ראה ארחות שבת חלק א' פרק א סעיף מג).

ומותר לערות חלב שעבר תהליך של בישול או פסטור לתוך כוס קפה (שו"ת יביע אומר חלק ז' חלק אורח חיים סימן מ אות א-ב, ושמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק א סעיף סא).

בברכה,

הלל מאירס