שאל את הרב - כללי

לא תחמוד

  • כ"ב סיון התשע"ה

שאלה

האם כשאני רוצה משהו מאחי (או מכל אדם) (למשל כוס מים או שיבוא איתי לשחק וכודמה...) והוא לא רוצה ואני מתחיל לשכנעו ולהגיד לו אם אתה לא עושה את זה אני יתן לך עונשים וכו.. זה נחשב לא תחמוד או לא תתאוה?

תשובה

לכבוד השואל,

לכאורה בשני הלווין אין איסור אלא בחומד חפץ מחברו, לא זמנו או השתתפותו. וה"ה בלא תתאוה, לאלו שסוברים שיש כאן ב' איסורים נפרדים.

וזה מצאתי [http://beinenu.com/sites/default/files/alonim/52_17_73.pdf]:

"בשו"ת 'בצל החכמה' הוכיח מסתימת דברי הראשונים והפוסקים שאין אדם עובר אלא א"כ חומד חפץ ספציפי של חברו.

כך בדברי ר' אברהם בן הרמב"ם אנו מוצאים ש"האזהרה היא על איזה חפץ שיש ברשותו של חברו, לא על מה שדומה לאותו חפץ", והיינו כאמור שאין איסור אלא בחמדת חפץ מסוים שנמצא אצל חברו."

בברכה,

רב נחום