שמיטה

למה עושים היתר מכירה?

  • כ' סיון התשע"ה

שאלה

שלום לכבוד הרב, אני לא מבין מה הטעם להיתר מכירה, יש כמה טעמים שנכתבו בפוסקים, אבל שום טעם לא מיישב את דעתי. תודה רבה לכם

תשובה

שלום רב,

יש שני טעמים עיקריים שבגללם עושים את היתר המכירה -

א. כיוון שיש הרבה חקלאים שאם לא יעשו בשבילם היתר מכירה, הם ימשיכו לעבוד באיסור בשנת השמיטה, וממילא יהיו גם בעיות של כשרות בתוצרת שלהם משום "שמור" ו"נעבד", וזה יגרום למכשול לרבבות אלפי ישראל שיאכלו תוצרת מפוקפקת זו.

ב. לפי האופן שבו פועלים שווקי העולם, לא שייך שחקלאי שמייצא סחורה יאמר שהוא לא עובד בשנת השמיטה, כי אז הוא יאבד את לקוחותיו, ומטה לחמו ימוט לגמרי. וראה עוד בספר ילקוט יוסף הלכות שביעית (פרק כה סעיף א).

בברכה,

הלל מאירס