תפילה וברכות

אליהו הנביא והנס בהר הכרמל

  • ט"ו סיון התשע"ה

שאלה

שלום רב כבוד הרב במלכים א י״ח מסופר על הנס בהר הכרמל: נביאי הבעל בוחרים פר וגם אליהו וכל אחד מתפלל לאולהיו, לבסוף כמובן שבנוגע לנביאי הבעל:״אין קול ואין עונה ואין קשב״ בעוד ה מקבל את תפילת אליהו ואש ה׳ אכלה את העולה וגם את העצים האבנים המים והעפר שבתעלה. שאלתי: הרי ה׳ ציווה את בני ישראל במדבר בספר דברים שהקורבנות יוקרבו רק במקום שיבחר - בית המקדש (והרי בתקופת אליהו בית מקדש ראשון קיים), אם כך כיצד מקריב קורבן בהר הכרמל?

תשובה

שלום וברכה

רמב"ם הלכות יסודי התורה פרק ט

הלכה ג
ו....וכן אם יאמר לנו הנביא שנודע לנו שהוא נביא לעבור על אחת מכל מצות האמורות בתורה או על מצות הרבה בין קלות בין חמורות לפי שעה מצוה לשמוע לו, וכן למדנו מחכמים ראשונים מפי השמועה בכל אם יאמר לך הנביא עבור על דברי תורה כאליהו בהר הכרמל שמע לו חוץ מעבודת כוכבים, והוא שיהיה הדבר לפי שעה, כגון אליהו בהר הכרמל שהקריב עולה בחוץ וירושלים נבחרת לכך והמקריב בחוץ חייב כרת, ומפני שהוא נביא מצוה לשמוע לו וגם בזה נאמר אליו תשמעון, ואילו שאלו את אליהו ואמרו לו היאך נעקור מ"ש בתורה פן תעלה עולותיך בכל מקום, היה אומר לא נאמר אלא המקריב בחוץ לעולם חייב כרת כמו שצוה משה, אבל אני אקריב היום בחוץ בדבר ה' כדי להכחיש נביאי הבעל, ועל הדרך הזאת אם צוו כל הנביאים לעבור לפי שעה מצוה לשמוע להם, ואם אמרו שהדבר נעקר לעולם מיתתו בחנק שהתורה אמרה לנו ולבנינו עד עולם.