שאל את הרב - כללי

פסלים לנוי

  • י"ד סיון התשע"ה

שאלה

בעלי קנה באחד מנסיעותיו למזרח הרחוק פסלונים ממתכת. שניים בצורה חיצונית של גבר ואשה(בנפרד) שניים בצורת שוורים עם חור בגופם ועוד פסלון שמדמה סוס. האם מותר לשמור פסלים אלו בבית לנוי? ואם לא, באיזו צורה להפטר מהם? האם למוכרם לגוי?

תשובה

לכבוד השואלת,

שמעתי בשם יבחל"ח הרב אלישיב ז"ל שאין בדברים אלו שמוכרים לתיירים משום עבודה זרה, משום שעצם המכירה על ידי הבעלים הגויים מבטל אותם מלהיות עבודה זרה.

ומ"מ מטעם אחר אינו ראוי להחזיק בבית צורות שלימות של בני אדם או חיות, הבאתי כאן המקורות:

עי' שו"ע יו"ד סי' קמא ס"ד וסעיף ז שאסור לעשות צורת אדם שלם, אבל אם חסר אחד מאבריו מותר; וראה שם בסעיף ו לגבי צורות בהמות וחיות, ובדרכי תשובה שם ס"ק מז שיר"ש יש מקום להחמיר שלא לעשותו. ונחלקו הפוסקים אם מותר להשהות בביתו צורת אדם שלם כשנעשה שלא לשם עבודה זרה, ראה בשו"ע סעיף ד ובנחל אשכול (הל' ע"ז סוף סי' נ שכתב ללמד זכות על המקילים בזה, וכפי שנהגו בזמננו). -[מקורת אלו מצאתי בלינק: http://www.din.org.il/2011/05/05/%D7%91%D7%95%D7%91%D7%95%D7%91%D7%94-%D7%91%D7%A6%D7%95%D7%A8%D7%AA-%D7%90%D7%93%D7%9D-%D7%95%D7%A6%D7%95%D7%A8%D7%AA-%D7%97%D7%99%D7%94/)

והואיל ואין בדבר משום דבר איסור, שלא נחשב כעבודה זרה, רק שאסור ליהודי לעשותו או להשהותו בביתו, אינו נחשב מכירתו כעושה סחורה בדבר האסור, ומותר למוכרו לגוי.

בברכה,

רב נחום