שאל את הרב - כללי

תיקון לנשמה

  • י"ג סיון התשע"ה

שאלה

לפני כחודש קברנו את בנינו הלל נחמןבן ה 4 חודשיים לאחר שנחנק בשנתו אנו אנשים מאמינים ובעלי תשובה אך עדיין משהו בלב מטריד לגבי היכן נשמת התינוק שלנו מונח עכשיו, וכיצד ניתן להוכיח ולדעת שבאמת טוב לו והאם היינו יכולים לשנות את המצב שלו ואם לא היינו יכולים לשנות כלום כיצד ניתן להשתחרר מרגשות אשם. אשמח אם תחזקו את לבי בתשובה

תשובה

לכבוד השואלת,

מאד קשה לשמוע על בשורה קשה שכזו.  יהי רצון שהקב"ה יתן לכם את החיזוק שאתם צריכים עכשיו.

מצד השקפת היהדות, מה שצריכים לדעת, שעיקר הסיבה לפטירת האדם הוא משום שסיים את תיקונו בעולם הזה - עי' בספר אור החיים הקדוש על התורה בראשית פרק מז-כט.

ואם יש תינוק כל כך קטן שנפטר, מקובל ממעשה שנמסר מהבעל שם טוב ז"ל, שבעצם הנשמה הזו כבר היתה צדיק שלם בגלגולו הקודם, והיה רק צריך להשלים דבר קטן כדי להשלים לגמרי את תיקונו ושלימות מעלתו למעלה, ולכן ירד שוב לזמן קצר רק בכדי לתקן את הדבר הקטן הזה.

[בתוך לינק זה מובא המעשה מהבעש"ט זי"ע:

https://www.ha-zohar.info/p/23324]

לכן מסתבר שבשמים מסתכלים על זה להיפך: שאשריכם שזכיתם להיות הורים לנשמה כל כך גדולה.

וכמובן שאין כאן שום מקום לאשמה בדבר. כאשר האירוע היה לגמרי בהשגחה ומבלי שום אזהרה גשמית שקדם לו, באופן שלא היה ידוע לאדם שצריך לעשות משהו אחרת, אין הדבר אלא שכך ראו לנכון בשמים ואין האירוע הזה ניתן תוך תחום בחירת האדם. לכן אין כאן שום מקום להרגשת אשמה.

לכן יש רק לעשות דברים הרגילים והנהוגים לעילוי נשמת, ומידי פעם (אחרי שנה) לפקוד את הקבר ולבקש מהנשמה הגדולה הזאת, שיהיה תמיד למליץ יושר לכל משפחתכם הכבודה.

בברכת ניחומים, ושלא תדעו יותר  מצער.

רב נחום