חברה והשקפה

מהי המשמעות של הפרטים הקטנים?

  • כ"א אייר התשע"ה

שאלה

שלום רב, קראתי את הכתבה שהתפרסמה לא מזמן בשם: " היהדות והפרטים הקטנים: כמו שחסרה נקודה בכתובת המייל שלך". אהבתי מאוד את האנלוגיה וצורת ההסבר. אולם, דבר מה הפריע לי. כשמסתכלים על עולם המצוות בצורה זו, נוצר הרושם של – או הכול או כלום. כלומר אם לא אשים נקודה בכתובה המייל או לחלופין אשכח לשים ספרה נוספת בסיסמא לחשבון הבנק, לא אוכל בכלל להיכנס לשם, או בדוגמא הראשונה - המייל שלי לא יגיע ליעדו ובכך יהיה חסר משמעות לחלוטין, אפס גמור, משום שהמטרה אליה מיועד המייל אותו אני שולחת לא מקבלת שורה או שתיים אלא בכלל לא מקבלת אותו. על פי מה שהבנתי ולמדתי על היהדות, אין זה כך בנוגע למצוות. כל מצווה שעושים, כל השתדלות ולו הקטנה שבקטנות- מקבלים עליה שכר כלשהו, זה לא הכול או כלום. בנוגע לפרקטיקה: אם אדם נמצא באיזשהו תהליך ושומר ברגע נתון חלק מהמצוות אך לא את כולן למשל בשבת. האם יש לכך משמעות? ואם כן, האם המשמעות קיימת רק כי זה מקדם אותו לשמירה מלאה של המצוות ביום מן הימים, כלומר עצם היותו במדרגה בדרך לדבר גדול יותר? או שמא יש משמעות לכל מצווה שהוא ממלא מעצם מילוי המצווה עצמה. הרעיון במאמר מעט בלבל אותי. המון תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

הצדק איתך שיש מעלה גדולה בקיום כל מצווה לגופה וכמובן המשל לא ממש דומה לנמשל והיא רק להראות שיש חשיבות לפרטים הקטנים. כמו כן יש לדעת שיש פרטים שהם ממש מעכבים את המצווה לגמרי כגון תפילין שאינם מרובעות כראוי או הרבה פרטים אחרים.