שאלה בדיני ממונות, נזקי אינסטלציה

  • י"ז אייר התשע"ה

שאלה

אני גר בקומה ג' בבית משותף בן 4 קומות. לפני חודשים ספורים ולאחר שהשכן מעלי נכנס לדירתו לאחר שיפוץ ממושך של דירתו, החלה נזילה בדירתי מצינור הביוב המחבר את מכונת הכביסה שלי ישירות לצינור ה-4 צול אשר הנו צינור משותף העובר לגובה הבניין. פניתי לועד הבית לשאול אם הוא ממליץ על שרבב מסויים והוא המליץ לי על פלוני, אשר הנו ידיד שלי ושל ועד הבית, ואשר הגיע אלי ואמר שיש סתימה והוציא לכלוך רב שנראה כמו מגבונים. אך לאחר מס' ימים שבה הנזילה והשיפוצניק האמור הגיע שוב והוציא שוב לכלוך. יצוין כי מכונת הכביסה מחוברת לצינור המשותף בנקודה יותר גבוהה מחיבור האסלה שבדירתי ולדברי השיפוצניק המים באסלה זורמים ללא הפרעה ולכן הסתימה נמצאת בצינור המשותף מעל לחיבור האסלה (בקטע שבין חיבור האסלה אליו לבין חיבור מכונת הכביסה). מסקנתי אפוא היתה כי ככל הנראה מדובר בסתימה הנובעת מפסולת שהגיעה מדירת השכן מעלי (שכן אם הסתימה היתה נובעת מלכלוך שזרקי לאסלה שלי, אזי הכל היה יוצא מהאסלה שלי והמים באסלה לא היו יורדים), ככל הנראה מגבונים או אולי פסולת בניין הנובעים בדירה שמעלי. לאחר זמן קצר החריפה הבעיה וכל הלכלוך משרותי השכן שמעלי יצאו מצינור הביוב המחובר לניקוז של המכונת הכביסה וגרמו להצפה בדירתי, פניתי לשכן שזימן את השיפוצניק שלו ומבלי לפתוח את הצינור בדירתי הניח וטען כי הצינור הביוב האמור המחובר לניקוז מכונת הכביסה, מחובר בצורה לא תיקנית לצינור המשותף ובאופן שהנו חודר יותר מידי לצינור המשותף ועל כן מתיישב עליו כל הלכלוך המגיע מהקומה שמעלי. וכל זאת הוא מניח מבלי לפתוח את הקיר ולהווכח אם אכן הנחתו נכונה. השכן מעלי הטיל אפוא את האחריות עלי והסב לנו עוגמת נפש עצומה בכל פעם שעשה שימוש בשרותים או במקלחת, שכן כל הלכלוך ירד ישירות לדירתנו. פניתי לחמי, שיש לו נסיון בפתיחת סתימות, ולאחר שעות של עבודה הוא הוציא לדבריו מהצינור המשותף 2 קופסאות גלידה מלאות בלכלוך שנראה כמו מגבונים. בעקבות זאת חשבנו שהבעיה נפתרה, אך השקט נפסק לאחר שבועיים, בהם הבעיה חזרה ביתר שאת. מכיוון שהשכן מעלי התנער מאחריות, ואמר שהוא לא זורק מגבונים, וטען שעלי לפנות לשיפוצניק שלו, וכי הוא (השכן) בכל מקרה לא אשם, פניתי לועד הבית מכיוון שהצינור בו יש סתימה הנו רכוש משותף. אך ועד הבית אמר שעלי לפתור בעיה זו עם השכן שמעלי ולאור דבריי השיפוצניק של השכן (קרי שהצינור שלי לא מחובר כמו שצריך) אין לו (לועד הבית) כל עניין להתערב ולנקות את הצינור המשותף. אמרתי לועד הבית כי ההנחה של השיפוצניק של השכן שמעלי אינה הגיונית שכן הצינור שלי מחובר כפי שהוא מחובר יותר מ-8 שנים ומעולם לא הייתה בעיה, וכי אם באמת הצינור שלי בולט בתוך הצינור המשותף, הרי שהפסולת המגיעה מהשכן שמעלי צריכה להתיישב על הצינור שלי ולגרום לסתימה מעל לחיבור של הצינור שלי ולגרום ללכלוך לעלות לשכן שמעלי ולא להכנס לדירתי. אך ועד הבית החליט בכל זאת להסתמך על הנחתו של השיפוצניק של השכן שמעלי (שכאמור שיפוצניק זה ביצע את העבודות בדירה מעלי והנו מוטה) ובחר שלא להתערב. בעקבות זאת, שועד הבית קיבל את השערת השיפוצניק של השכן, קרי שהבעיה נעוצה בי, הזמנתי שיפוצניק אחר מטעמי כדי לפתוח את הקיר ולחסוף את החיבור של צינור מכונת הכביסה עם הצינור המשותף ולראות האם באמת הבעיה נעוצה בי. השיפוצניק שלי הגיע ובנוכחות השיפוצניק של השכן הוא פתח את הקיר וגילה כי הצינור שלי מחובר כמו שצריך. הוא גם ניתק את צינור הביוב שלי המתחבר לניקוז מכונת הכביסה, ולמרות ניתוק הצינור נותרה הסתימה (ניתוק הצינור היה כרוך בעבודה רבה לרבות נקיון יסודי מכל הפסולת שהציפה את האמבטיה שלי). רק בעקבות זאת ומשנוכח כי הבעיה לא אצלי, הזמין ועד הבית שרברב שינקה ויפתח את הצינור המשותף. אולם משדרשתי תשלום עבור עבודת השיפוצניק שלי ועבור עבודת השיפוצניק שהגיע קודם לכן, סרב ועד הבית לשלם בטענה כי הם לא פתרו את הבעיה. השבתי כי הזמנתי את השיפוצניק שלי בעקבות הטענות של ועד הבית כי אין זו אחריותו, ורק בעקבות עבודת השיפוצניק שלי הזמין ועד הבית שרברב שיפתח את הסתימה. יצוין כי נגרמה לי ולאישתי עוגמת נפש מרובה משך שבועות ארוכים, בהם חיינו הפכו לבלתי נסבלים, איננו יכולים לעשות שימוש ראוי בדירה, סבלנו הוצאות, ואף ניקנו לכלוך בלתי נסבל מהדירה. אגב: השכן מעל אמר כי הוא לא צד לעניין, ואם יש לי טענות עלי לפנות לשיפוצניק שלו. אודה לקבלת דעתו של הרב בעניין זה. אגב: אישתי שאלה דיין ספרדי ואני שאלתי דיין אשכנזי האם השכן יכול להתנער מאחריות ולומר כי עלינו לפנות לשיפוצניק שלו. והדיין הספרדי השיב בשלילה על השאלה והדיין האזכנזי השיב בחיוב על השאלה, כשהאחרון אמר שאיני יכול לתבוע גם את ועד הבית וגם את השכן, אלא עלי להיות משוכנע מי אשם ואותו לתבוע.

תשובה

שלום וברכה

אין אפשרות לענות על דבר כזה ללא דין תורה של שמיעת שני הצדדים. גש לבית דין רבני מקומי יחד עם השכן וכך תוכלי לדעת את הדין.