תפילה וברכות

על איזה בגדים מברכים שהחיינו

  • ט"ז אייר התשע"ה

שאלה

איזו חולצה ראויה לברכת שהחיינו למשל חולצה חלקה עם שרוולים ארוכים ראויה? (וכן מכנס למשל ג'ינס) אשמח לתשובה

תשובה

לכבוד השואל:

זהו עיקר הכלל (הובא במשנה ברורה סי' רכג ס"ק יג):

"בין מלבושים ובין כלי תשמיש ושתיה ואכילה וכיו"ב, אם הם דברים שלב האדם שמח בהם - עני בראוי לו ועשיר בראוי לו [אז מברך] ... שהרי ברכה זו נתקנה על השמחה ... וע"כ אין למחות ביד המברך:"

ובנוגע ל"שהחיינו" בפרט על ביגוד,  מובא בשולחן ערוך שיש לדון אם הוא בגד החשוב לו, שם בסעיף ו':

"על דבר שאינו חשוב כל כך, כגון חלוק או מנעלים ואנפלאות (פירוש מנעלים קטנים שחופין רוב הרגל), אין לברך עליהם. ואם הוא עני ושמח בהם יברך."

ובמשנה ברורה כתב על זה שם ס"ק כ"ב, כ"ג:

"ה"ה שאר כלים שאין חשובים ואין דרך לשמוח בהם... [או בגדים] שרגילים תמיד להתחדש לסתם בני אדם, ואין שייך על זה לברך "שהחיינו לזמן הזה".

בברכה,

רב נחום