שאל את הרב - כללי

תפילה שלא נענית

  • ט"ו אייר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב. אומרים שכל תפילה שהיא בעיניין הרוחניות נענית ישר. אני מתפלל כל יום שיהיו לי כוחות לשמור על הברית, וכוחות לקום בבוקר לתפילה במיניין עירני. כל בוקר מחדש אני בקושי קם, ורוב התפילה אני גם עייף ואין לי כוח להתפלל. אז איך יכול להיות שהתפילות שלי לא נענות ? תודה רבה

תשובה

לכבוד השואל,

אין תפלה שהולך לאיבוד. אבל כדי לראות את תוצאות התפלה "במקום" וכמו שאתה מצפה, צריך להיות לאדם מספיק זכויות כדי להענות.

לכן אם אתה ישן מספיק שעות בלילה (עי' ברמב"ם הלכות דעות פרק ד) וגם אתה הולך לישון מספיק מוקדם, אין זה לוקח כל כך הרבה זכויות לזכות לקום בזמן למנין ושלא להיות עייף בתפלה. ומסתמא יש לך מספיק זכויות להענות כאשר אתה מתפלל על רקע כזה;

אבל אם אין אתה ישן מספיק שעות בלילה,  וגם אין אתה הולך לישון מספיק מוקדם, ואתה מתפלל שבכל זאת השם ישלח לך כוחות לקום ולהיות עירני כאשר זה לא כדרך הטבע, הרי זה לוקח הרבה הרבה יותר זכויות כדי לזכות לתוצאה זו, וכמו מי שמבקש שהשם יעשה לו נס נגד המצב הטבעי שנמצא בו - ויתכן שלאדם יחיד אין מספיק זכויות לזכות לענייה מיידית על תפלה כזו.

וכמו כן לגבי שמירת הברית והעניים, צריך אדם לעשות מקודם כל מה שביכולתו להשמר; ואח"כ יכול להועיל התפלה באופן ניכר שהשם נותן לו שמירה.

בברכה,

רב נחום