שאל את הרב - כללי

דין בבוא המשיח

  • י"ד אייר התשע"ה

שאלה

שלום שאלה קצת מוזרה בעזרת בגאולה השלמה מה יהיה הדין של כל הרשעים בעולם האם פשוט הנשמות ייעקרו או שעדיין יהיה דין רגיל ? ואם הרשעים לא יקבלו עונש מלבד מיתה אז קצת מוריד מיראת העונש זה לא חס וחלילה שאלה שבאה לכפור רק כדי לדעת . תודה !

תשובה

לכבוד השואל,

כפי שהבנתי ישנם כמה חלקים לתהליך הגאולה וביניהם ישנם כמה זמני דיון:

ביאת המשיח-יום הדין הגדול (אחרי ימות המשיח ולפני תחיית המתים  - על פי הרמב"ן בשער הגמול) - תחיית המתים - עולם הבא.

והרי מובא שלא כל אחד יזכה לגאולה השלימה , וכמו שהיה ביציאת מצרים.

הרי שהרשעים יקבלו את ענשם בנוסף על הכל, גם בעצם זה שלא יזכו ליהנות מכל המעלות של ימות המשיח.

ואח"כ יתכן שעקב כל  אותן כפרות, יעמדו נשמתם שוב לדין בזמן מאוחר יותר, ושכן יזכו.

ובפרט שכך נזכר בדברי הנביאים : "וחשב מחשבות לבלתי ידח ממנו נדח" (ש״ב יד, יד) - שרצונו יתברך הוא שכל הנשמות יזכו לטוב ושלא תאבד שום נשמה.

ואין בכל זה למעט מיראת שמים של עובד השם, חלילה, כי הכלל בעבודת השם היא שהקב"ה מתנהג עם האדם ב"מידה כנגד מידה" ( סוטה ח:). ואם הרשעים נהנו מעבירה, אז יש להם יסורין כפי החוזק שכנגד הנאה האסורה;  ואם כבר נתכפר להם על ידי שעברו אותה מידה של יסורין כנגד ההנאה, אז זכאים הם לקבל את שכר מצוות ככל שאר הנשמות.

אבל אין מזה שום מסר שאפשר למעט בעבודת השם או לחטוא חלילה, כי ברור שהכל נעשה בצדק, ועל כל סטיה קלה הנשמה מתחייבת לעבור יסורין וכפרה במידה כנגד מידה, ועל כל התאפקות מעבירה ועל כל עשיית מצוה, האדם מקבל זכות כדי ליחנות יותר אח"כ בבוא זמן קבלת השכר בעזרת השם.

בברכה,

רב נחום