תפילה וברכות

אמירת פסוקים בין ברכת המוציא לטעימה

  • י' אייר התשע"ה

שאלה

שלום,

אני רגיל מבית אבא להגיד לאחר ברכת המוציא ולאחר הבציעה תוך כדי הטבילה במלח: ה' מלך ה' מלך ה' ימלוך לעולם ועד לפרוסה. האם יש לזה מקור והאם זו הפסקה בין הברכה לטעימה?

תודה

תשובה

שלום רב,

אסור לנהוג כן, כי כתוב בשלחן ערוך (סימן קסז סעיף ו) שיש לאכול מיד אחרי ברכת המוציא, ואין להפסיק בדיבור בין הברכה לאכילה - וממילא אין לומר את הפסוקים הנ"ל בין הברכה לטעימה, משום הפסק.

וכבר יצא נגד זה הגר"ש משאש זצ"ל בשו"ת שמש ומגן חלק ג' (חלק אורח חיים סימן עח) שנשאל שם בזה הלשון: ראינו אצל הרבה מיוצאי צפון-אפריקה שנוהגים לומר פסוק ה׳ מלך, ה׳ מלך, ה׳ ימלוך לעולם ועד״ בין ברכת המוציא לבין טעימת הלחם, האם יש בזה איסור, ואם לאו מה הטעם, והשיב: בין ברכת מוציא לטעימת הלחם אסור בהחלט להפסיק בשום פסוק אפי׳ ה׳ מלך, עד שיטעום. ואלו העושים כן ודאי עושים איסור גמור.

וכן הגר"י מאמאן זצ"ל בשו"ת עמק יהושע חלק ו' (חלק אורח חיים סימן ל) הביא שיש שנהגו בשעת הטיבול, לומר ה׳ מלך ה׳ מלך ה' וכו', וכתב: ואנחנו לא נהגנו בכך בכלל, מטעם דהוי הפסק בין ברכה לאכילה, וזה פשוט וברור דאסור להפסיק בפסוקים כאלה או אחרים בין ברכת המוציא לאכילת המוציא. וע"ע בשו"ת מקוה המים חלק ה' (עמודים יב-יג).

בברכה,

הלל מאירס