שאל את הרב - כללי

לג בעומר

  • ח' אייר התשע"ה

שאלה

ליד אזור מגוריי מתכננים לערוך מדורת ל"ג בעומר אשר תתחיל במוצ"ש לפני צאת השבת. האם מותר להשתתף במדורה זו לאחר צאת השבת? האם מותר להיות נוכח שם (כמובן ללא התעסקות באש) לפני צאת השבת?

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

דין המדורה כדין כל מעשה של חילול שבת במלאכה שנעשה במזיד בשבת, שאסור ליהנות ממנו לעולם למי שעשה את המלאכה, אבל לאחרים מותר ליהנות ממנו במוצאי שבת מיד (שולחן ערוך אורח חיים סימן שיח - א).

להיות נוכח לפני צאת השבת מותר מעיקר הדין. אבל מבחינת לפנים משורת הדין, הרי הזהירנו דוד המלך ע"ה: "אשרי האיש אשר לא הלך בעצת רשעים, ובדרך חטאים לא עמד" (תהילים א').

גם נראה לי שיש צד להזהר בזה מאד כיום, משום  שלדאוונינו הרבה פעמים כיום, אם אנשים שאינם שומרי הלכה רואים יהודי או יהודיה שכן שומרים הלכה שעומד בנוכח בזמן הפרת גדר הלכתי, והיהודי הדתי שותק ואינו מוחה בהם (אע"פ שיתכן שעל פי דין לא היה צריך למחות בהם, וכגון כאשר רואה שבודאי  לא ישמעו לו, ומוטב שלא לומר דבר שאינו נשמע וכו'), הם רואים את זה כהוראת היתר למעשיהם שמאפשר להם לסמוך עליה גם להבא, ונמצא שהוא גורם להם מכשול שיקל להם לעשות את העבירה עוד פעם בעתיד.

בברכה,

רב נחום