תפילה וברכות

האם יש בתחנון מעין "לשון הרע"?

  • ח' אייר התשע"ה

שאלה

בתחנון אנו אומרים בכל פעם : "אבל חטאנו ,עוינו ,פשענו. אנחנו ואבותינו ואנשי ביתנו.". האם לכאורה אין אנו מוציאים לשון הרע מפינו על אבותינו ואנשי ביתנו ?

תשובה

שלום וברכה

אעתיק את דברי קדשו של רבינו בעל הנועם אלימלך בראשית פרשת וישלח : הנה אנחנו אומרים בהווידוי אנחנו ואבותינו חטאנו ויש ליתן טעם למה אנו מזכירים חטא אבותינו ויש לומר הענין הוא דגם אם חטא אדם אין לעשות עצמו רשע ממש נגד המקטרג רק ירשיע עצמו במקצת ויצדיק עצמו במקצת וזהו שאנו תולים קצת החטא באבותינו דהיינו מה שאנחנו חטאנו הוא על ידי אבותינו שלא קדשו אותנו בקדושה שלימה וגם זה גרמה לנו שחטאנו ובאמת אבותינו כבר הם בגן עדן ולא יזיק להם הקטרוג רק שאנו תולין בהם כדי שלא ליתן פתחון פה להמקטרג שאנחנו עצמינו חלילה עושים עצמינו רשעים.

בהצלחה,