תפילה וברכות

מי שהולך לישון פעמיים בלילה מתי יקרא ק"ש על המיטה?

  • ד' אייר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב,

אדם שישן שנת קבע בלילה על דעת לקום ללמוד בלילה ולחזור לישון (לדוגמא: ישן ב-20:00 וקם ב-21:00, לומד עד 24:00 ושוב ישן עד הבוקר) -

1. מתי עליו לקרוא ק״ש על המיטה?

2. וכיצד מתנהל לגבי נטילת ידיים שחרית?

3. וברכות התורה? לפי הרב עובדיה יוסף זצ"ל.

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1.יש לומר קריאת שמע על המיטה לפני השינה העיקרית (ועיין אשל אברהם סימן רלט סעיף א, ושו"ת קרן לדוד חלק אורח חיים סימן ס).

2.אם הוא קם בפעם הראשונה אחרי חצות הלילה יש לו ליטול ידיים עם ברכה, וכשיקום בבוקר יטול ידיים ללא ברכה. ואם הוא קם בפעם הראשונה לפני חצות הלילה, יש לו ליטול ידיים ללא ברכה, וכשיקום בבוקר יטול ידיים עם ברכה (ראה אור לציון חלק ב' עמודים יט-כ, והלכה ברורה חלק א' עמודים פו-פז).

3.לפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל, מי שישן בלילה שנת קבע על מיטתו וקם ללמוד תורה, בין שהתעורר קודם חצות הלילה או לאחריו, צריך לברך ברכות התורה קודם לימודו. ואם אחר כך חזר לישון בעוד לילה על מיטתו, צריך לחזור ולברך ברכות התורה בבוקר, הואיל והפסיק בשנת קבע של לילה (שו"ת יביע אומר חלק ח' חלק אורח חיים סימן ה).

בברכה,

הלל מאירס