חברה והשקפה

גבולות הבחירה החופשית

  • ד' אייר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, מהן גבולות הבחירה החופשית? על מה צריך לומר ״גם זו לטובה״? האם ניתנה לי בחירה גם בעניינים גשמיים או אך ורק בעניינים רוחניים? תודה מראש! השאלה הזאת מטרידה אותי הרבה מאוד זמן,

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

הבחירה היא בידינו, אך הביצוע של הבחירה הוא בידיים של הקב"ה.

כך לדוגמה, אדם שרוצה להזיק את חבירו - ה' יכול למנוע ממנו את ההיזק הזה.
מצד שני, ה' יכול לכוון את ההיזק של אדם אחד, כדי שיפגע באדם שני שהיה ראוי להיזק זה בדיוק. כך אמרו חז"ל, שאין מגלגלים חובה אלא רק על ידי חייב, וזכות מגלגלים על ידי זכאי.
היו צדיקים שעמדו לפני מלך גוי שרצה להורגם, ואמרו לו: "הרבה דובים יש למקום (לקב"ה)". כלומר, אם ה' בוחר שאדם כלשהו ימות, אז אדם זה ימות בכל מקרה, בין אם על ידי חבירו שבחר לרוצחו, או בין אם על ידי תאונה או מחלה וכו'.

ובמענה לשאלתך, ה' מכוון את הבחירות שלנו, וה' הוא המאפשר לנו לבחור בין טוב לרע. אנו אחראים על המעשים שלנו כאשר הרצון שלנו יצא אל הפועל.
הבחירה שלך איפוא קיימת גם בעניינים גשמיים שה' מניח בידיך - אך בחירה זו מוגבלת, עיקר הבחירה שלך הוא בעניינים רוחניים שבזה הבחירה שלך מלאה.

ראה גם את התשובה: http://www.hidabroot.org/he/question/16738
למאמר מורחב שמסביר את סוגיית הבחירה החופשית, חפש בגוגל את המשפט: "דניאל בלס בחירה חופשית לפי ההגיון ולפי התורה"
מומלץ גם שתחפש את המילים "שיחה גורלית", ותקרא חוברת זו על עיקרי האמונה, וגם על הבחירה החופשית.

שלך בברכה,
דניאל בלס