האם אמירת "מן השמים תנוחמו" מעכבת את מצוות ניחום אבלים?

  • כ"ז ניסן התשע"ה

שאלה

הלכתי לנחם אישה שאני מכירה שיושבת שבעה על אביה ז"ל, כל זמן שהותי שם הקשבתי לדבריה יחד עם שאר המנחמים ואח"כ חיבקתי אותה והלכתי, אולם כשיצאתי משם הבנתי ששכחתי להגיד " מן השמיים תנוחמו" האם זה אומר שלא קיימתי את המצווה?

לתשובתכם אודה

תשובה

שלום רב,

עיקר מצוות ניחום אבלים הוא לדבר דברי ניחומים ודברים טובים עם האבל או לשמוע את אשר בפיו עד שישתכחו ענייני הצער ויהיו לאבל פנים יפות, ונכון שהספרדים נוהגים לומר בסוף הניחום "מן השמים תנוחמו", אולם אין זה מעכב את עיקר המצווה.

מקורות: יעויין מה שכתב בפרישה יורה דעה (סימן שצג סק"ג), וכן בספר חזון עובדיה אבלות חלק ג' (עמוד סו טור א', ועמוד סט ד"ה והנה). וע"ע בספר נטעי גבריאל אבלות חלק א' (פרק פז סעיפים א, ט, י).

בשורות טובות,

הלל מאירס