תפילה וברכות

ברכת אשר יצר בבוקר למי שלא התפנה

  • כ"ד ניסן התשע"ה

שאלה

אם בבוקר לא הייתי בשירותים בכל זאת צריך להגיד אשר יצר?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מנהג הספרדים, שמי שלא עשה צרכיו בבוקר, אינו מברך אשר יצר. אמנם יש מהאשכנזים שנהגו לברך אשר יצר בבוקר אפילו אם לא עשה צרכיו, ואף למנהגם, נכון שיעשה צרכיו, כדי שיוכל לברך אשר יצר לכל הדעות, ולצאת ידי ספק. וכן למנהג הספרדים שאינם מברכים אשר יצר אלא אם כן עשה צרכיו, טוב לצאת ידי ספק, ויעשה צרכיו בבוקר, כדי שיברך אשר יצר לכל הדעות.

מקורות: ראה בית יוסף אורח חיים (סוף סימן ד), רמ"א (שם סעיף א), ומשנה ברורה (ס"ק ג-ד). וע"ע באורך בספר הלכה ברורה (שם סעיף יא).

בברכה,

הלל מאירס