שאל את הרב - כללי

בכל דרכיך דעהו

  • כ"ד ניסן התשע"ה

שאלה

למדתי שתפקיד האדם הוא דווקא למזג בין עולם החומר לעולם הרוח. להעלות את העולם הגשמי לקדושה. ושאלתי היא, איך אוכל לחבר ולמזג את השעות הרבות המושקעות ביגיעה הפרנסה/בבניית העסק לעבודת השם? שארגיש ממש ואדע בכל פעולה שלי במשך היום שאני משרתת את השם, שמעשי, עבודת קודש ורצון השם הם?

תודה רבה רבה רבה!.

תשובה

שלום רב,

עלייך לחשוב שכל מה שאת משקיעה בפרנסה הוא כדי שתוכלי לחיות ולהחיות את משפחתך - על מנת לעבוד את ה' בשמחה ובטוב ללב - וכפי שכתב השלחן ערוך אורח חיים (סימן רלא סעיף א) וכן בכל מה שיהנה בעולם הזה, לא יכוון להנאתו אלא לעבודת הבורא יתברך, כדכתיב (משלי ג ו) "בכל דרכיך דעהו", ואמרו חכמים: כל מעשיך יהיו לשם שמיים, שאפילו דברים של רשות, כגון האכילה והשתיה וההליכה והישיבה והקימה והתשמיש והשיחה וכל צרכי גופך, יהיו כולם לעבודת בוראך, או לדבר הגורם עבודתו. שאפילו היה צמא ורעב, אם אכל ושתה להנאתו – אינו משובח, אלא יתכוין שיאכל וישתה כפי חיותו לעבוד את בוראו. וכן אפילו לישב בסוד ישרים ולעמוד במקום צדיקים ולילך בעצת תמימים, אם עשה להנאת עצמו להשלים חפצו ותאותו אינו משובח, אלא אם כן עשה לשם שמיים. וכן בשכיבה, אין צריך לומר שבזמן שיכול לעסוק בתורה ובמצוות לא יתגרה בשינה לענג עצמו, אלא אפילו בזמן שהוא יגע וצריך לישן כדי לנוח מיגיעתו – אם עשה להנאת גופו אינו משובח. אלא יתכוין לתת שינה לעיניו ולגופו מנוחה לצורך הבריאות, שלא תיטרף דעתו בתורה מחמת מניעת השינה.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס