חגים ומועדי השנה

האם מותר לבנות אשכנז לספור את העומר בברכה?

  • כ"ג ניסן התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב,

האם מותר לבנות אשכנז (רווקות) לומר את ספירת העומר בברכה? ואם כבר התחלתי לומר בברכה, האם להמשיך כך או להפסיק לברך לפני?

תודה

תשובה

שלום רב,

לבנות אשכנז מותר לברך על העומר (וצריכות לעשות לעצמן תזכורת שלא לשכוח לספור), אולם לבנות ספרד אסור.

מקורות: לגבי בנות אשכנז, יעויין שלחן ערוך הרב (סימן תפט סעיף ב) שכתב, שאין חשש איסור בזה שנשים יברכו על העומר אף שהן פטורות ממנה. וכן ע"ע ערוך השלחן (שם סעיף ד) שכתב, שנהגו הנשים לברך ולמנות ככל מצוות עשה שהזמן גרמא שהנשים נוהגות כשופר וסוכה ולולב. אמנם המשנה ברורה (שם סק"ג) הביא בשם השלחן שלמה שנשים לא יברכו על העומר דהא בוודאי יטעו ביום אחד. ע"ש. אולם אם עושות לעצמן תזכורת לספור מדי לילה אין חשש. ובספר הלכות חג בחג על ספירת העומר (פרק ב הערה 2) כתב בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל שאישה חכמה מדקדקת במעשיה ואשת חבר, יכולה לברך כל ספירת העומר.

אולם לבנות ספרד אסור לברך על העומר - יעויין חזון עובדיה יום טוב (עמוד רכ).

בברכה,

הלל מאירס