מדוע רק אותיות שעטנ"ז ג"ץ עם שלושה תגין?

  • ה' ניסן התשע"ה

שאלה

לכבוד הרב, רציתי לדעת מדוע אותיות שעטנ"ז ג"ץ עם שלושה תגין, ואותיות בד"ק חי"ה עם תג אחד, והשאר בלי תגין כלל? תודה

תשובה

שלום רב,

1. מבואר במשנה ברורה (סוף סימן לו) בשם ספר איגרת הטיול, שהטעם שעושים תגין על אותיות שעטנ"ז ג"ץ, הוא משום ששעטנ"ז הוא אותיות שט"ן ע"ז, והם ב' מקטרגים גדולים, וגם ג"ץ הוא שם של מקטרג אחד, והתגין שעליהם הם כמו חרב וחנית להנצל מהם.

2. הטעם למנהג הסופרים לתייג גם את אותיות בד"ק חי"ה, ואילו אותיות מלאכ"ת סופ"ר נשארים בלא תגין כלל (וכמו שהובא בספר קול יעקב שם אות טז), הוא על פי הקבלה, וכמבואר בעץ חיים (שער הנקודות פרק ו).

בברכה,

הלל מאירס