חגים ומועדי השנה

למה חמץ בפסח לא בטל בשישים?

  • כ"ז אדר התשע"ה

שאלה

שלום וברכה,

ישנו מושג "בטל בשישים" שמאפשר אפילו אוכל טמא שמתערבב עם אוכל כשר בכמות מספיק גדולה. השאלה שלי היא למה כל כך מחמירים עם החמץ שאסור שיישאר אפילו פירור?

תשובה

שלום רב,

הטעם שחז"ל החמירו שחמץ בפסח לא בטל בשישים כמו שאר איסורים, הוא משום שמדובר באיסור כרת, וכן משום שמדובר בסוג איסור שאנשים לא בדלים ממנו במשך השנה. ויש אומרים, שהטעם הוא משום שחמץ בפסח הוא בגדר "דבר שיש לו מתירין" לאחר הפסח, ודבר שיש לו מתירין אפילו באלף אינו בטל.

מקורות: ראה שלחן ערוך אורח חיים (סימן תמז סעיף א) ומשנה ברורה (סק"א). וע"ע שו"ת יביע אומר חלק י' (חלק אורח חיים סימן לו).

בברכה,

הלל מאירס