שבת

איזה שיעור של לחם צריך לאכול בסעודת שבת?

  • כ"ה אדר התשע"ה

שאלה

שלום, האם ניתן לצאת ידי חובת סעודה בשבת באורז במקום בפת? אנו מבשלים תבשיל מכובד ומיוחד לשבת הכולל אורז. האם חובה לאכול גם לחם (שיבוא על חשבון כמות מסוימת מהאורז) או שניתן להסתפק באורז כדי לצאת ידי חובה (בפרט כאשר לחם אנו אוכלים בתדירות גבוהה בימות החול והוא נחשב כתוספת "פשוטה" לאוכל ואילו האורז הוכן במיוחד לכבוד שבת ואף משתלב טוב יותר עם התבשיל)? הכוונה בשאלה היא בהנחה שבשולחן השבת מברכים על הלחם וטועמים ממנו חתיכה ממש קטנה (כגודל נגיסה קטנה אחת שהיא הרבה פחות מכזית)

תשובה

שלום רב,

יש חיוב לאכול בכל סעודה מסעודות שבת - לחם כשיעור ביצה בלא קליפתה (כ-50 גרם), וטוב לאכול לחם כשיעור ביצה בקליפתה (כ-54 גרם), כדי שתחשב לו הסעודה לאכילת קבע לכל הדעות (יעויין שלחן ערוך סימן רצא סעיף א, משנה ברורה סק"ב, והליכות עולם חלק ג' עמוד פז), ולכן לא ניתן לקיים סעודת שבת בתבשיל אורז (ויעויין שלחן ערוך שם סעיף ה שלכתחילה יש לאכול לחם גם בסעודה שלישית).

בברכה,

הלל מאירס